Összeomlott egy mallorcai szórakozóhely, engedély nélkül működött

A május 24-i tragédiával végződő események során kiderült, hogy a mallorcai szórakozóhelynek, a Medusa Beach Clubnak nem volt meg a szükséges működési engedélye. Az önkormányzat engedélye nélkül újították fel, és a fedett teraszon nem lett volna szabad vendéglátó tevékenységet folytatni.

Az MTI beszámolója szerint a Palma város polgármestere, Jaime Martínez sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mallorcai vendéglátóhely, amely összeomlott, nem rendelkezett teljes körű működési engedéllyel. Az épületet 2013-ban újították fel, de nem kérték az önkormányzat engedélyét a felújításra. Martínez hangsúlyozta a vendéglátóhelyek felelősségét a szabályok betartásában, mivel az önkormányzat nem képes minden egyes vendéglátóhelyet ellenőrizni.

A helyiség alagsori zenés bárja és földszinti étterme rendelkezett működési engedéllyel, de a fedett teraszként üzemelő emeleti terasznak nem, ezért itt nem lehetett volna vendéglátást folytatni. A vendéglátóhely 2023-ban nem ment át az önkormányzat műszaki vizsgálatán, és nem ellenőrizték, hogy a javasolt fejlesztéseket elvégezték-e az épület összeomlása előtt.

A tragédia négy halálos áldozatot és 16 sérültet követelt. A spanyol tűzoltók szerint az emelet túlterhelése okozta a szerencsétlenséget, amelyhez a korábbi szabálytalan felújítás is hozzájárulhatott. A halálos áldozatok között két német turista, egy szenegáli származású helyi lakos és egy spanyol pincérnő voltak, míg a sérültek között tíz holland, három német és egy spanyol állampolgár található. Az önkormányzat jelentését elküldte a rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek is.