Csökkenő álláskeresői számok

2024 májusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 225,9 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami 2,6 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az álláskeresők száma az előző hónaphoz viszonyítva 2%-kal, míg 2023 májushoz képest 1,2 százalékkal csökkent.

Az álláskeresők között a legfeljebb általános iskolai végzettségűek aránya 40,4%-ot, a középfokú végzettségűeké 51,5%-ot, míg a felsőfokú végzettségűeké 8,1%-ot tett ki. A középfokú végzettségűek többsége, 50,3%-a szakiskolai vagy szakmunkásképzői, 25,7%-a szakközépiskolai, 4,8%-a technikumi, 19,2%-a pedig gimnáziumi végzettségű.

A nyilvántartott álláskeresők 42,5%-a nem részesült semmilyen pénzbeli támogatásban, míg a többiek közül 62%-uk álláskeresési, 38%-uk pedig szociális jellegű ellátásban részesült a vizsgált hónapban.

A gazdaságilag aktív népességhez viszonyított álláskeresők aránya 4,6%, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,6% volt májusban. Győr-Moson-Sopron vármegye a legalacsonyabb értékekkel rendelkezett, de kedvező munkaerőpiaci helyzetet mutattak Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Komárom-Esztergom, Vas, Fejér és Veszprém vármegyék is.

A tartósan álláskeresők, akik egy éven túl szerepelnek a nyilvántartásban, számában 2,8%-os csökkenést tapasztaltak az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ők az összes álláskereső 35,3%-át képviselték.

Májusban a foglalkoztatók 286 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be, amelyek főként az üveggyártás, textilipar és élelmiszeripar ágazatokat érintették Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben.