Magyarország szerepe az ukrajnai fegyverszállításban

Magyarország érintett az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokban, amelyek nem a NATO-tagságból fakadó kötelezettségek, hanem attól független nemzetközi együttműködések keretében valósulnak meg.

A NATO alapszerződése csak a kollektív önvédelemben való részvételre kötelezi a tagállamokat, és nem jelenti automatikusan a hadiállapotot vagy a Honvédség háborúba küldését, ha egy másik NATO-tagállam ellen támadás történik.

Ukrajna kapcsán gyakran hallani, hogy a NATO-tól kap katonai támogatást, de ez félrevezető. A NATO mint szervezet minimális, nem halálos támogatást nyújt, amely a 2016-ban elfogadott Átfogó Segítségnyújtási Csomag keretében valósul meg, és nem fegyvereket, hanem például téli ruhákat, autógumikat és élelmiszereket foglal magába.

A fegyverszállításokat nem a NATO, hanem egyes államok végzik, nemzetközi együttműködés keretében. Az Ukrajna Honvédelmi Kontaktcsoport, másnéven ramsteini csoport koordinálja ezeket a szállításokat, amely nem a NATO része, de kapcsolódik hozzá, és Magyarország is részt vesz az ülésein.

A magyar küldöttség tagjai, köztük Szalay-Bobrovniczki Kristóf honvédelmi miniszter és Géczy Balázs, a magyar NATO-képviselet helyettes képviselője, részt vettek a Kontaktcsoport ülésén, de a részleteket titokban tartják.

A Nehéz Légiszállító Ezred (SAC) C-17-es gépei, amelyek amerikai felségjel alatt repülnek, de nemzetközi parancsnokság alatt állnak, részt vettek az Ukrajnába szánt fegyverek szállításában. A pápai repülőtér a bázisuk, és több alkalommal használták Pápát a Rzeszówba irányuló missziók állomásaként.

Az ukrán Antonov légitársaság gépei is fontos szerepet játszanak a fegyverszállításban, és többször megfordultak magyar repülőtereken is. Egy ilyen gép szállította javításra az ukrán légvédelem egyik megsérült Patriot rakétavetőjét.

A magyar hadiipari fejlesztések is hozzájárulhatnak Ukrajna támogatásához, mivel a magyar gyárakban készülő hadieszközök hasonlatosak azokhoz, amelyeket a nyugati államok biztosítanak Ukrajnának. A Rheinmetall német cég például a Zalaegerszegen létesített gyárában gyártja a Lynx lövészpáncélosokat, amelyekből ígéret szerint Ukrajna is kap.

Zubor Zalán