Elektromobilitás és gyógyszeripar: Magyarország a csúcsra tör

A magyar kormány versenyképességi stratégiája szerint az elektromobilitáshoz és a gyógyszeriparhoz kapcsolódó ökoszisztéma fejlettségében Európa élére kell törnünk. A járműipar és a gyógyszeripar, amelyek hazánkban kiemelt jelentőségűek, a zöld átállás és az innováció révén a legnagyobb változáson mennek keresztül történetük során.

A kormány által meghatározott három fő célkitűzés a 2024-2030-as időszakra a következők: Magyarország a nyugati és keleti járműipar összekapcsolódási pontjává válik, az ország a járműipar európai tesztközpontjává és regionális gyártóközpontjává lép elő, valamint az elektromobilitáshoz kapcsolódó ökoszisztéma fejlettségében Európa vezető országává válik.

A koronavírus-világjárvány 2020-ban megállította a globális autóipar egy évtizedes növekedését, de a magyar járműipar 2021-ben ismét növekedési pályára állt. Az alternatív hajtású járművek részaránya mind a globális, mind az EU piacain emelkedik, és ez a trend várhatóan 2030-ig folytatódik. Magyarországon azonban az elektromos autók piaci részesedése nem éri el a 7 százalékot, ami alulmúlja az uniós statisztikákat.

Az EU autópiaca 2023 első három negyedévében jelentősen, 16,9 százalékkal nőtt, de a piac továbbra is 20 százalékkal marad el a covid-járvány előtti szinttől. Magyarországon ebben az időszakban 3,2 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az Európai Unió célja, hogy 2030-ra önellátóvá váljon az akkumulátorpiacon, és az EU-n belüli termelés képes legyen a helyi kereslet közel 90 százalékát kielégíteni. Jelenleg Európában 40 új akkumulátorgyár tervezése és megépítése van folyamatban.

A magyar kormány három nagy csoportra osztja a hazai járműipar stratégiai céljait a következő hat évre. Az első cél a hazai beszállítók versenyképességének növelése, a második az alternatív meghajtású járművek és a környezetvédelmi gondolkodásmód térnyerése, a harmadik pedig a verseny a tehetségért, amely a járműipari mérnök és technikus képzés minőségi fejlesztését jelenti.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a német autóipar vezetőivel folytatott tárgyalások során kiemelte, hogy az elektromos autózás jelenti Európa jövőjét, és ebben a vízióban Magyarország és a német autóipar együttműködése meghatározó szerepet fog játszani. A tárgyalásokon szóba került a szabályozási környezet átalakítása és az elektromos hálózat fejlesztése, valamint az elektromobilitás térnyerésének ösztönzése érdekében egy új, uniós szintű autóvásárlási ösztönző program szükségessége.

A gyógyszeripar terén is fontos előrelépések történtek. Együttműködési megállapodást kötött a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) és a nemzetgazdasági tárca. Nagy Márton az extraprofitadó kivezetése kapcsán azt mondta, hogy ősszel dönt majd erről a kormány. A megállapodásban a minisztérium vállalta, hogy különös figyelmet fordít arra, hogy megszűnjön a hazai gyógyszergyártók versenyképességét aránytalan mértékben rontó adóterhelés, és ösztönzőket dolgoz majd ki a gyógyszeripari K+F támogatására.

A MAGYOSZ elnöke, Greskovits Dávid szerint a hazai gyógyszeriparban a különadó miatt beruházások maradtak el, a kkv-k a kutatási és fejlesztési költségeiket vágták vissza. A szövetség azt kérte a kormánytól, hogy 2024 év végétől kivezeti a különadót.

A magyar gyógyszergyártás nem csupán az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág, de rendkívüli potenciállal is rendelkezik, a külgazdaság zászlóshajója, nagy foglalkoztató és a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Jelenleg minden második beteg magyar gyógyszerrel gyógyul.

Nagy Márton szerint 2024 áttörést hozhat az iparág számára, és Magyarország az Európai Unió elnökségének átvételekor remélhetőleg az uniós kutatási és innovációs együttműködéseket is fel tudja pörgetni, ami létfontosságú lenne a hazai gyógyszergyártóknak is.

A gyógyszeripar globális szinten több mint 5 százalékkal emelkedhet évente, ami egy olyan lehetőség, amit a magyar gyógyszeripari szereplőknek ki kell tudnia használnia. A MAGYOSZ célja, hogy rávilágítson a gyógyszerellátás biztonsága érdekében a rövid értékesítési láncra és a hazai gyártás fontosságára. A partnerség lehetőséget adhat arra is, hogy a most még kis- és középméretű hazai gyógyszergyártó vállalatok nagyvállalatokká növekedjenek, a mostani nagyvállalatok pedig globális nagyvállalatokká fejlődhessenek, illetve a K+F tevékenységük javuljon.

Az együttműködés keretében a MAGYOSZ többek között vállalta, hogy javaslatokat dolgoz ki a gyógyszeripar fejlesztésének támogatására és a gyógyszeripari beruházások ösztönzésére, illetve kezdeményezi a gyógyszeripari innovációt szolgáló, a modern és fenntartható ipari szerkezet kialakítását biztosító jogi környezet létrehozását.