Magyar Péter országjárásának összegzése

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke öt hét alatt 15 megyében 158 településen járt, és szinte mindenhol tartott beszédet, amelyekből 111 videót töltöttek fel. Április 17-én kezdődött országjárása során összesen 6760 percet, azaz 112 órát beszélt.

Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője szerint Magyar Péter országjárása jelentős, mivel minden helyszínen több száz, esetenként több ezer érdeklődő fogadja. Horn Gábor kiemelte, hogy az embereknek az a benyomásuk támadhat, hogy ők is részesei lehetnének ezeknek az eseményeknek, még ha nem is vesznek részt rajtuk. Magyar Péter koreográfiája és a használt gegek, mint például a felcsúti kisvasút kibérlése, jól illeszkednek ahhoz a karakterhez, amit ki akar alakítani.

A Republikon Intézet vezetője emlékeztetett arra, hogy 1993-ban az SZDSZ őt is hasonló feladatra küldte, és bár végigjárta mind a 176 körzetet, de ehhez fél évre volt szüksége, nem pedig öt hétre, mint Magyar Péternek. Horn Gábor szerint Magyar Péter esetében szokatlan, hogy 2010 után egy politikus ennyire közel engedi magához az embereket, miközben Orbán Viktor lényegében titkos kampányt folytat.

Magyar Péter a Tisza Párt listavezetőjeként Felcsúton nyilatkozott a Népszavának, ahol bejelentette, hogy részt vesz az állami tévé vitáján, de a Várkert Bazárhoz szervezett tüntetést is megtartják. Ezzel kapcsolatban kijelentette: "Ha belém fojtják a szót vagy a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét kizárják a nyilvános vitából, lelkük rajta. Mindenki látni fogja, hol tart a magyar közmédia."

Lakner Zoltán politológus szerint a Tisza Párt, amely a legerősebb ellenzéki erővé vált az elmúlt hónapokban, továbbra is erős lendülettel halad előre, és várhatóan június 9-ig, a választásokig ez a tendencia nem fog megállni. Lakner úgy véli, hogy a Fidesz vesztesége a választások után drámai átrendeződést hozhat az ellenzéki oldalon, és ez az átrendeződés aligha fog megállni június 9-én. A politológus szerint a Fidesz tábora csökkent, de a távolság az ellenzékkel szemben növekedni is tudott 2023 folyamán, ami azt jelenti, hogy gyorsabban apadt az ellenzékiek száma, mint a kormánypártokban csalódottaké. Lakner szerint Magyar Péter sikerként hivatkozhat majd arra, hogy a semmiből a Tisza Párt lett a legerősebb ellenzéki erő, és ez egyre valószínűbbnek látszik. A politológus azt is hozzátette, hogy június 9. után is folytatódni fog a Magyar-féle one man show, mivel a projekt alapvetően így épül fel, és ez megfelel a mai politikai nyilvánosság személyiségközpontú elvárásainak.

A Népszava összesítése szerint Magyar Péter az elmúlt hetekben összesen 143 beszédet mondott el, ami alatt 6760 percet beszélt. A leghosszabb előadásai 70-90 percesek voltak, és ezeket többnyire a nagyobb városokban mondta el, ahol több ezren hallgatták, mint például Szegeden vagy Debrecenben. A legrövidebb beszéde 20 perces volt, ezt a Zala vármegyei Söjtörben tartotta. Az átlagos idő egyébként valamivel több mint 47 perc volt.

Nemcsak Magyar Péter, hanem a Fidesz és a Demokratikus Koalíció (DK) esetében is javában tart az országjárás. A Telex a hónap közepéig bezárólag térképen mutatta meg, hogy merre járt Orbán Viktor vagy Deutsch Tamás, illetve Dobrev Klára és/vagy Gyurcsány Ferenc. Eszerint a miniszterelnök és a Fidesz EP-listavezetője addig összesen 26 helyre látogatott el, amelyből 8 budapesti helyszín volt. A DK esetén ez a szám 29 volt. Amíg a Fidesz jellemzően szűk körben, saját szavazói között kampányol, addig a DK eseményeit változatosabb környezetben rendezték.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, éles kritikával illette Magyar Pétert, aki szerinte "egy tőről metszett fideszes politikus". Gyurcsány egy Telexen megjelent interjúra reagálva állítja, hogy Magyar mentalitása és gondolkodása a Fidesz világához kötődik, és bár hatalmi értelemben ellenfele lehet Orbánnak, politikájának lényege szerint maga a Fidesz. A DK elnöke szerint nem deal kell kötni Orbánnal, hanem meg kell buktatni, és ebben a tekintetben nem ért egyet Magyar Péterrel. Gyurcsány Ferenc nyílt levelet is írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy Magyar politikai értelemben egy "frissebb, de minden bizonnyal tehetségtelenebb" fideszes politikus, és szerinte Magyar nem a Fidesz ellenfele, hanem maga a Fidesz. Gyurcsány szerint Magyar Péter Orbánt nem megbuktatni, hanem "felfelé buktatni" szeretné, és az Európai Tanács vagy a Bizottság elnöki posztját ajánlaná neki. Gyurcsány azzal zárta sorait, hogy a DK nem akar megegyezni a kormányfővel, hanem megbuktatni és elszámoltatni akarja. Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében ismételten kritizálta Magyar Pétert, mondván, hogy "egy tőről metszett fideszes politikus", és hogy Magyar mentalitása és gondolkodása a Fidesz világához kötődik. Az említett interjúban Magyar Péter azokról a hangokról is beszélt, hogy a Fideszen belül azért is alakulhatott ki válság, mert Orbán Viktor már inkább a nemzetközi politikára irányítja a figyelmét, és ezzel kapcsolatban mondta, hogy Orbán lehetne valamelyik uniós intézmény elnöke is. Gyurcsány szerint Magyar Péter "felfelé buktatná" Orbánt, nem pedig elszámoltatná.

Gyurcsány Ferenc nyílt levélben is kifejtette, hogy Magyar Péter "egy tőről metszett fideszes politikus", és hogy a NER részeként eltöltött évtizedére semmi elfogadhatót nem mondott. A DK elnöke szerint Magyar Péter támogatóinak jelentős része őszinte ellenzéki meggyőződésű ember, de Magyar Péter híveit mennyire felzaklatja, ha kritika éri őt. Gyurcsány szerint eddig volt benne némi elővigyázatosság Magyarral szemben, de a Telexnek adott legutóbbi interjúja után minden kétség eloszlott Magyarral kapcsolatban. Magyar Péter Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán kommentben reagált a levélre, kifejezve sajnálatát, hogy az egyszerű iróniát nem sikerült megérteni, és reményét fejezte ki, hogy továbbra is számíthat Gyurcsány szívhez szóló leveleire, ha már a Fidesszel nincs ideje foglalkozni.