Hollandiában hatásosnak bizonyult a madárinfluenza elleni vakcina

A holland kormány bejelentése szerint a gyakorlatban is hatékonynak bizonyultak a tojótyúkok számára kifejlesztett madárinfluenza elleni vakcinák, ami jelentős előrelépést jelent a vírus elleni küzdelemben.

A holland kormány tájékoztatása alapján a tojótyúkokra kifejlesztett vakcinák hatásosnak bizonyultak a gyakorlatban, amely fontos lépés a globális baromfiállományokat fenyegető madárinfluenza-vírus elleni harcban. A betegség terjedése miatt növekvő aggodalom mellett ez a fejlemény különösen jelentős, tekintettel arra, hogy a vírus emberekre is átterjedhet.

A magas patogenitású madárinfluenza világszerte komoly károkat okozott a baromfiiparban, több százmillió állat elpusztítását vagy kiválasztását eredményezve, ami jelentős mértékben megemelte a tojás árát.

A Wageningen Bioveterinary Research által végzett tesztek során a Ceva Animal Health és a Boehringer Ingelheim által előállított vakcinák hatékonyságát igazolták. A vizsgálatokban részt vevő 1800 naposcsibe oltása után nyolc héttel megfigyelték, hogy a vakcinák sikeresen megvédik az állatokat a fertőzéstől.

Ezek az eredmények arra ösztönözték Hollandiát, hogy tervezzék a baromfik nagyszabású oltását, ami kulcsfontosságú lépés lehet a vírus terjedésének megfékezésében. A betegség terjedése egyre nagyobb aggodalmat vált ki, különösen miután az Egyesült Államokban már tejelő teheneknél is észleltek járványkitöréseket.

A holland kormány kiemelte, hogy felelősségteljesen, az állategészségügyi és közegészségügyi szempontokat figyelembe véve kívánják elősegíteni a vakcinázást, és céljuk a kereskedelemre gyakorolt potenciálisan kedvezőtlen hatások minimalizálása.

A holland politikai életben is fontos változások történtek. Dick Schoof, az Igazságügyi és Biztonsági Minisztérium főtitkára lett a holland koalíciós pártok közös miniszterelnök-jelöltje. A 67 éves Schoof korábban a hírszerző szolgálatot, a terrorelhárító ügynökséget és a nemzeti bevándorlási hivatalt is vezette. Schoof, aki 2019-ig a Munkáspárt tagja volt, „ideális jelöltnek” tűnik ahhoz, hogy végrehajtsa az új, négypárti kormánykoalíció szigorított menekültpolitikára és a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépésre vonatkozó terveit. A tavaly november 22-én tartott parlamenti választásokat a radikális jobboldali Geert Wilders és pártja, a Szabadságpárt (PVV) nyerte meg, de egyedül nem tudott többséget szerezni. Május 15-én négy párt – a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint a Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) – megegyezett a koalícióról, de a kormányfő személyét csak később nevezték meg. Wilders miniszterelnökké választását a többi párt elutasította, így Schoof "pártok fölött álló" személyként került előtérbe. Az új kormányfő Mark Rutte ügyvezető miniszterelnököt váltja, aki 2010-től töltötte be a posztot, de tavaly lemondott. A miniszterelnök-jelölt a délután folyamán sajtótájékoztatót tart a négypárt koalíció vezetőivel közösen. A kormány június végén kezdheti meg működését.