Gigantikus fegyverüzletet jelentettek be a lengyelek

Lengyelország több száz AGM 158 JASSM-ER típusú, nagy hatótávolságú amerikai levegő-föld robotrepülőgépet vásárol, a 735 millió dollár értékű ügyletről Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter írt alá szerződést kedden Varsóban.

A védelmi miniszter sajtóértekezletén felidézte, hogy Lengyelország korábban, 2014-ben és 2018-ban is vásárolt már JASSM rakétákat, azonban a jelenlegi megállapodás nagyobb volumenű és stratégiai jelentőségű. Kosiniak-Kamysz kiemelte, hogy a beszerzés jelentősen növeli az ország védelmi és elrettentő képességeit.

Említést tett arról is, hogy a védelmi tárca nemrégiben, a múlt héten 960 millió dollár értékben kötött megállapodást négy amerikai radarhordozó aerosztát és a hozzájuk kapcsolódó radiolokációs rendszer beszerzésére a Barbara fedőnevű program keretében. Kosiniak-Kamysz megjegyezte, hogy a két ügylet egymást kiegészítve növeli Lengyelország biztonságát: a Barbara program segítségével azonosíthatók a fenyegetések, míg a JASSM-rakéták képesek lesznek ezekre reagálni.

A szerződés értelmében az első AGM 158 JASSM-ER robotrepülőgépek 2026-ban érkeznek majd meg Lengyelországba, és az ügylet teljes megvalósítását 2030-ig tervezik.