Lengyel katonát késelt meg egy bevándorló a belorusz-lengyel határon

Lengyel katonát sebesített meg egy illegális bevándorló a belorusz-lengyel határon, a sebesült katona állapota stabil, kórházban ápolják.

Az eset kedden történt a belorusz-lengyel határ közelében, Dubicze Cerkiewne településnél, ahol egy körülbelül ötvenfős migránscsoport próbálta áttörni az acélkerítést. A határőröket és a katonákat faágakkal és kövekkel támadták meg.

A lengyel hadsereg műveleti parancsnokságának közlése szerint az incidens során egy bevándorló a határkerítés fehérorosz oldalán keresztül késsel megszúrta egy lengyel katona bordáját. A támadás után a sebesült katona elsősegélyt kapott egy kollégájától, miközben a bevándorlók továbbra is agresszíven viselkedtek.

A mentők a helyszínre érkezve a megsebesült katonát kórházba szállították, ahol az orvosok szerint nincs életveszélyben, állapota stabil.

Katarzyna Zdanowicz, a Podlasiei vajdaság határőrségének szóvivője a Polsat News-nak beszámolt arról, hogy az incidens előtt néhány órával két lengyel határőr is sérüléseket szenvedett. Az egyiket összetört palackkal sebesítették meg az arcán, a másikat pedig egy bothoz rögzített késsel szúrták meg a karján. Mindkét sérültet kórházba szállították.

Az év eleje óta a podlasiei határőrség által ellenőrzött szakaszon több mint 15 ezer határsértési kísérlet történt.

Czeslaw Mroczek, a belügyminisztérium helyettese a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a belorusz határon növekszik a migrációs nyomás, és az illegális bevándorlók a belorusz titkosszolgálatok támogatásával nagyobb csoportokban próbálnak bejutni Lengyelországba.