A Blaha Lujza téri menóra rongálásának ügyében Polt Péter nem adott információt

A Blaha Lujza téri menóra tájékoztató táblájának 2013-ban történt megrongálása kapcsán Polt Péter, a legfőbb ügyész nem árulta el, hogy a cselekményben részt vevők között volt-e jelenlegi fideszes képviselőjelölt. A vádlottak már nem szerepelnek a büntetett előéletű személyek nyilvántartásában, így mentesültek a büntetett előélethez kapcsolódó hátrányos jogkövetkezmények alól.

2013-ban egy részeg férfi a Blaha Lujza téren megütötte és leszakította a kilencágú gyertyatartó tájékoztató tábláját, ami a földre esett. A bíróság szerint a férfi cselekedete megbotránkozást és riadalmat keltett a téren tartózkodókban, de megállapították, hogy az elkövető nem ismerte fel a menóra vallási jelentőségét.

Az elsőrendű vádlottat, M.T.-t és bűntársait próbára bocsátották, és börtönbüntetésre ítélték, de a büntetés végrehajtását felfüggesztették. A Fővárosi Törvényszék a 24.hu megkeresésére akkor azt közölte, hogy a bíró külön magatartási szabályként előírta számukra két könyv elolvasását: az egyik Fejtő Ferenc Magyarság, zsidóság, a másik Fleck Gábor-Szuhay Péter Kérdések és válaszok a cigányságról című műve volt. Olvasónaplót kellett írniuk, és bemutatni a melléjük kirendelt pártfogó felügyelőnek.

Hadházy Ákos kérdésére, hogy a cselekményben részt vevők között van-e jelenlegi fideszes képviselőjelölt, Polt Péter nem adott választ, mivel a terheltek adatait már törölték a nyilvántartásból.

A Zuglói Önkormányzathoz érkezett egy közérdekű adatigénylés is, amely arra vonatkozott, hogy a kerület egyik fideszes képviselőjelöltje lehetett-e az elítélt személy. Az önkormányzat válaszában jelezte, hogy bár az önkormányzati tisztségviselők előéletét vizsgálják, nincs tudomásuk a kérdéses ítéletről.

A választások miatt újra előkerült a menóra-rongálók ügye. 2013 decemberében a rendőrség egy térfigyelő kamera által készített felvétel alapján keresett három fiatalt, akik több helyszínen rongáltak meg Hanuka ünnep tiszteletére emelt menórákat és emléktáblákat. A 2013-as ügyre Hadházy Ákos irányította most rá újra a figyelmet, írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyésznek. Polt Péter válaszában közölte, hogy a végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt terheltek már mentesültek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól, a próbára bocsátott terhelt adatait pedig törölték a hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásából.