Középkori ezüstkincs felfedezése Csehországban

Egy mezőn sétáló nő középkori ezüstkincsre bukkant Csehországban, Kutná Hora közelében, amelyet egy politikailag instabil időszakban, körülbelül 900 évvel ezelőtt ástak el.

A Miami Herald beszámolója szerint a nő kezdetben csak néhány ezüstpénzt vett észre, majd a leletet követően azonnal értesítette a hatóságokat. A helyszínre érkező kutatók fémdetektorok segítségével végül körülbelül 2150 darab középkori pénzérmét találtak.

Filip Velímský, a Cseh Tudományos Akadémia régésze elmondta, hogy az ezüstérméket valószínűleg 1100 és 1125 között verték, ami egy rendkívül instabil korszak volt a térség történetében. A pénzek eredetileg egy cserépedényben helyezkedtek el, amelyet a mezőgazdasági munkálatok során törtek szét és szórtak szét.

Velímský hozzátette, hogy a kincs a maga idejében jelentős értékű volt, és egy hétköznapi ember számára elképzelhetetlen vagyonnak felelt meg. A leletek eredete többféle lehet: háborús zsákmányként vagy kifizetetlen munkabérek formájában kerülhettek elásásra.

A régészek a leleteket további vizsgálatok és dokumentálás céljából laboratóriumba szállították. A kutatások és elemzések várhatóan egy évig tartanak.