Újabb válság az egészségügyi szektorban

Az egészséginformatikai szolgáltatások központosítása miatt veszélybe kerülhet közel 700 ember állása, és megszűnhet a piaci verseny a szektorban, figyelmeztet Király Gyula, a Hospitality Kft. stratégiai vezetője.

Az egészséginformatikai szolgáltatások központosításáról szóló jogszabály több mint két évvel ezelőtt jelent meg, ami váratlanul érte a szektort, és ezzel együtt a medikai beszállítók jövőképe is eltűnt – mondta Király Gyula a Digital Health Essential konferencián. A kormányrendelet értelmében a hazai állami egészségügyi intézményekben csak az eMedSolution medikai rendszer használható, amelyet a jogszabály megjelenésével egyidőben vásároltak meg.

Az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) feladatai közé tartozik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztése és üzemeltetése, valamint az állami egészségügyi intézmények szoftverellátása is. Király Gyula szerint a központosítás negatív következményekkel jár, mivel a magyarországi egészséginformatikai vállalkozások ellehetetlenülnek, megszűnik a piaci verseny, és csökken az innováció.

Király Gyula hangsúlyozta, hogy az egészségügyi informatikai szakemberek rendkívül komplex tudással rendelkeznek, és jelenleg 600-700 szakember állása forog kockán. A medikai rendszerek bonyolultsága és az évtizedek óta gyűjtött adatok miatt a jelenlegi rendszerek cseréje komoly kihívást jelent.

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása az egészségügyben új lehetőségeket nyit meg, például előre jelezheti a betegségeket, és segíthet a gyógyulási folyamatokban – mondta Balogh Péter, startupper, befektető és mentor a konferencián. Az egészségügyi kiadások szerkezete is megváltozhat a digitalizáció hatására, ami csökkentheti a várólistákat.

Az Európai Bizottság nemrégiben fogadta el az európai egészségügyi adattérrel kapcsolatos szabályozást, amelyről Bidló Judit helyettes államtitkár is beszélt a konferencián. Az államtitkár szerint a rendszer "aranybánya" lesz, és a cél a betegközpontúság és a digitálisan elérhető adatok számának növelése. Ugyanakkor a telemedicina használata még mindig alacsony, és a kórházak 84 milliárd forintos adósságával szemben a gazdaságosság a prioritás, nem a telemedicina bevezetése – osztotta meg Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.