Kínai katonai robotkutyák a hadgyakorlaton

A kínai hadsereg katonai robotkutyákat vetett be egy kambodzsai közös hadgyakorlaton, amelyek városharcokban segíthetnek az ellenség felderítésében és tűztámogatást is képesek nyújtani.

A kínai állami média jelentése szerint a robotkutyák a csapatoknak az ellenség felderítésére és felismerésére szolgálnak, és automata fegyverrel vannak felszerelve. Egy kétperces videón a robotokat láthatjuk járni, ugrani, feküdni és tolatni, miközben egy katona távolról irányítja őket. A felvételen egy gyalogos katonai egység is szerepel, amely a robotkutya vezetésével hatol be egy épületbe, ahol több álterrorista rejtőzött.

A Kyodo News szerint az egyik robotkutya több mint 50 kilogramm tömegű, a hátán gépkarabélyt visel, és egy olyan épület elleni támadásban vett részt. Egy másik, 15 kilogramm súlyú robotkutyát szuperszéles látószögű érzékelőrendszerrel szereltek fel, amely valós idejű felderítési adatokat tud küldeni egy parancsnoki központnak, és négyórás használatot lehetővé tevő akkumulátorral rendelkezik. Ez a modell önállóan is képes mozgási útvonalakat szervezni az akadályok elkerülése érdekében, vagy hogy gyorsan megközelítse célpontját.

Elemzők szerint a robotkutyák „nagymértékben növelhetik a harc hatékonyságát és csökkenthetik a veszteségeket”. A gyakorlat során több más új eszköztípust is bevetettek, köztük fegyveres felderítési és szállítási feladatokra tervezett drónokat.

A CNN szerint a robotkutyák nem számítanak újdonságnak, hiszen már egy tavalyi délkelet-ázsiai hadgyakorlaton is részt vettek. Az Egyesült Államok már 2020-ban bemutatta saját katonai robotkutyáit, amelyek mesterséges intelligenciát is használnak, és már a rendőrségi kötelékben is szolgálnak. A médium kiemeli, hogy az ukrajnai háborúban a felek már tömegesen alkalmaznak távirányítású eszközöket, amelyekkel nagy és kifinomult haditechnikákat, mint például tankokat és hadihajókat képesek semlegesíteni. Ez azt is bizonyítja, hogy a kevésbé erős haderők is képesek szembeszállni a nagyobb hadseregekkel.

Kína, mint a világ egyik legnagyobb drónexportőre, kiviteli korlátozásokat vezetett be a nemzeti érdekek védelme érdekében. Ennek ellenére a robotkutyákat gyakran bemutatják, és a korlátozott kínai közösségi médiában az elmúlt évben gyakran szerepeltek. A Global Times, egy állami kézben lévő lap, arról számolt be, hogy a technológia már kiforrott, és nem gyerekcipőben jár, ezért mutatják be magabiztosan.

Az évente megrendezésre kerülő kambodzsai Golden Dragon gyakorlatot először 2016-ban tartották meg, és az idei, "Arany Sárkány 2024" elnevezésű gyakorlat csütörtökig tart.