Kína folytatja a jövő kontinensének gyarmatosítását

A Reuters elemzése szerint Kína gazdasági együttműködési programja, amely a világjárvány után ismét fellendülőben van, elsősorban Afrikára összpontosít, bár a kapcsolatok továbbra is egyoldalúak, és az afrikai infrastruktúra finanszírozásában a kínai állami hitelezés mértéke csökkent.

A kínai vezetés az új építkezésekbe és a rekord szintű kétirányú kereskedelemben rejlő lehetőségeket a kontinens fejlődésének támogatásaként és kölcsönösen előnyös együttműködésként hirdeti. Azonban a valóság bonyolultabb képet mutat, mivel a kapcsolatok továbbra is nagyrészt az ásványkincsek és olaj kitermelésén alapulnak.

A Griffith Ázsia Intézet szerint az afrikai befektetések 114%-os növekedése főleg az energiaátállás és Kína gazdaságának élénkítése szempontjából kulcsfontosságú ásványi anyagokra összpontosított. Ennek ellenére az afrikai országokkal szembeni kereskedelmi deficit jelentősen megnőtt.

A kínai állami hitelezés mértéke csökkent, és a köz- és magánszféra közötti partnerségek (PPP) Afrikában még nem terjedtek el széles körben. A China Road and Bridge Corporation által épített nairobi gyorsforgalmi út példája mutatja a PPP modellek potenciális előnyeit, de ezek az eszközök még mindig ritkák a kontinensen.

Kína teljes afrikai szerepvállalása 21,7 milliárd dollár volt tavaly, ami jelentős növekedést jelent. A beruházások nagy része a bányászatba irányult, többek között kobalt- és lítiumbányákba. Az infrastruktúra fejlesztése is fontos szerepet játszik, például a Kongói Demokratikus Köztársaságban tervezett beruházások.

Az Egyesült Államok és Európa is versenyben van Afrika energetikai átalakulásának irányításáért, de az afrikai vezetők finanszírozási nehézségekkel küzdenek néhány projekt esetében. Például Kenya több útprojektje akadozik a finanszírozás hiánya miatt.

Kína azt állítja, hogy támogatja Afrika modernizálódását és növelni kívánja az afrikai mezőgazdasági importot. Azonban ezek az erőfeszítések eddig korlátozott sikerrel jártak – figyelmeztet a Reuters. Kenya például igyekszik javítani hozzáférését Kína piacaihoz, de csak korlátolt sikerrel.

Összességében bár Kína növeli gazdasági jelenlétét Afrikában, ez a kapcsolat továbbra is komplex kihívásokkal tarkított. Elemzők szerint fenntartható fejlődés csak akkor érhető el, ha Afrika képes hozzáadott értékkel rendelkező termékeket exportálni, ezzel diverzifikálva gazdaságát és csökkentve függőségét a nyersanyag-exporttól.