Kampánykommunikációs forradalom a XII. kerületben

A főváros XII. kerületének 9. számú egyéni választókerületében két forradalmi kampánykommunikációt folytató jelölt is ringbe szállt a képviselői mandátumért.

Novák István, aki öt évvel ezelőtt a baloldali összefogás jelöltjeként indult, most ismét megméretteti magát a kerületben. Az előző választáson szoros eredmény született: a fideszes Gidófalvy Dénes 1028:977 arányban győzte le Novákot, a százalékos megoszlás pedig 45,29:43,04 volt. Akkor a kutyapárti jelölt is jelentős, 11 százalék feletti támogatottságot szerzett.

Idén a kutyapárti jelölt hiányában sem csökkent a verseny: a Szolidaritás párt kommunikációs nagyágyúja, a volt Fradi-edző Vincze Géza is bejelentkezett a mandátumért. Vincze polgármesterjelöltként és egyéni képviselőjelöltként is kampányol, és már fel is hívta a figyelmet magára egy merész kommunikációs lépéssel: felszólította a többi jelöltet, hogy lépjenek vissza a javára, mivel a pártok "harmincnégy éve vezetik a kerületet és eddig sem oldották meg a problémákat".

Novák István válaszul egy rendhagyó kampányfogással rukkolt elő: a Fodor utca és Tállya utca sarkánál található játszótér előtt krétával készített alkotást helyezett el. A korabeli naiv festők stílusában megalkotott művészeti értékkel bíró rajz arra hivatott, hogy a hegyvidéki gyerekek az első esőig emlékezzenek az idei gyereknapra. Egy reggeli kutyasétáltatás során készült fotó alapján Tamás olvasónk szerint a műalkotástól mindössze 10 méterre egy momentumos jelölt plakátja figyel az ünnepeltekre.

A kampánykommunikáció terén azonban nem csak a XII. kerületben történtek érdekességek. Komárom-Esztergom megyében, ahol Tata és Tát városai között bő 40 kilométer van, egy fideszes jelölt, Michl József óriásplakátja került ki a Tát határát jelző táblától csupán 150 méterre, annak ellenére, hogy ő a szomszédos Tata városában kampányol. A plakáton szereplő szöveg az "élhető Tatáért" kampányol, ami zavart okozhat a helyi lakosok körében, hiszen Táton más jelöltek indulnak a polgármesteri posztért. A helyi lakosok közül többen is jelezték a közösségi oldalakon, hogy a plakát nem a megfelelő helyen került kihelyezésre, és sokan keresni fogják az új fideszes jelöltet a szavazólapokon. A plakát felragasztója valószínűleg összekeverte a listájában szereplő Tát és Tata városokat. A tévedésről Michl József is tudomást szerzett, és tájékoztatta az illetékeseket, de a plakát már három hete ott van, és eddig senki sem szedte le.

Jászapátiban, ahol 2010 óta fideszes a polgármester, a választási kampány egy újabb érdekességével találkozhatunk. A Fidesz szavazási kisokos segédletet dobott a postaládákba, amelyen egy szavazólapra emlékeztető papírlapon mutatják meg, hogyan kell szavazni a polgármester- és a képviselőválasztáson, az iksz mindenhol a fideszes jelölt neve mellé van behúzva. A TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője, Döbrentey Dániel szerint ez a gyakorlat nem jogsértő, és a választópolgár be is viheti a szavazófülkébe, csak bent hagyni nem szabad, mert az alkalmas a választópolgárok befolyásolására.