Módszeresen szorította ki ellenfeleit, hamarosan miniszterelnök lehet

A brit politikában elsősorban jogásznak tartják. Módszeres profiként, aki a részleteket jól ismeri, az intuíciónak azonban híján van. Azonban az ellenfelei mára már megtanulták, hogy Keir Starmerben több van, mint ami elsőre szembe tűnik.És a felmérések szerint – hiszen a Munkáspárt előnye a kormányzó konzervatívokkal szemben jelenleg több mint 20 százalékpont –, ő lesz az Egyesült Királyság miniszterelnöke a július 4-i választások után.

Starmer Londonban született, és a délkelet-angliai, konzervatív túlsúlyú Surreyben tanult egy állami iskolában. A Westminsterben az egyszerű gyerekkoráról szóló kijelentések már régóta tréfa tárgyát képezik. Starmer rideg, távolságtartó apja, Rodney teljes munkaidőben ápolta édesanyját, akinél a ritka autoimmun betegséget, a Still-kórt diagnosztizálták, amikor Keir 11 éves volt. Mindez könnyen magyarázza, hogy Starmer korai jogi pályafutása már a baloldali aktivizmus határát súrolta.

Az elesettek ügyvédje

Starmer akkor vált ismertté, amikor két ökoaktivistát képviselt, akik a McDonalds-al szálltak szembe az 1990-es évek elején. Később vitatott emberi jogi ügyekre specializálódott, és mindig az esélytelenebbekért küzdött. Tory ellenfelei azóta ezek miatt az ügyek miatt azzal vádolták, hogy a terroristák oldalán harcolt. 2008-ban Starmer követte McDonaldot a brit államügyészség (DPP) élén, és az emberi jogok keresztes lovagjából a hatalom képviselője lett. 2020 áprilisában átvette a Munkáspárt vezetését.

Manipulációk és pálfordulások

Miután 2015-ben bekerült a parlamentbe, Starmer árnyék Brexit-miniszter lett Jeremy Corbyn Munkáspárti vezető alatt. Óvatos volt, hogy ne támadja továbbra is népszerű főnökét, de egy második népszavazást szorgalmazott, amely visszafordíthatja az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépésről szóló döntését. 2019 decemberében, Corbyn lemondása után, Starmer azt mondta, hogy pártjának nem szabad túl közel kerülnie a politikai középvonalhoz, de baloldali kritikusai szerint ő maga azonnal ezt tette, miután átvette a vezetést.

Nem törzsies munkáspárti

Starmer útja a csúcsra nem volt véletlen. Két évvel a vezetői posztért való indulás előtt titkos előkészítő megbeszéléseket tartott megbízható barátaival és segítőivel. Ösztönösen munkáspárti politikus, de nem törzsiesen az. Köztisztviselőket helyezett politikai kulcspozíciókba, és nyilvános stílusa módszeres, gyakran a szárazságig. Óvatos pragmatizmusa a külpolitikára is kiterjed, ahol gyakran egyet ért a kormány irányvonalával, de szorosabb kapcsolatot szeretne az EU-val.

Starmer keményvonalas külpolitikai álláspontja problémákat okozott neki a saját bázisán belül. A Hamász október 7-i támadásait követő kijelentése, amelyben azt sugallta, hogy Izraelnek joga van megszakítani az áram- és vízellátást Gázában, súlyosan rontotta a muszlim és palesztinbarát szavazókkal való kapcsolatát. Később pontosította megjegyzéseit, és azóta tartós tűzszünetre szólított fel.

Csendes radikalizmus

Starmer támogatói szerint csendes radikalizmusról tesz tanúbizonyságot. Öt év alatt 1,5 millió új otthont ígért, többek között a zöldövezetben. Az az ígérete, hogy 2030-ig Nagy-Britannia teljes villamosenergia-hálózatát szén-dioxid-mentessé teszi, olyan merész, hogy szinte lehetetlennek tűnik teljesíteni. Kampányának üzenete egyszerű: 14 év tory „káosz” után itt az ideje a változásnak. A felmérések szerint ez az egyszerű üzenet önmagában elég lehet ahhoz, hogy júliusban beköltözhessen a Downing Streetre.