Josep Borrell cáfolja az EU kötelező sorkatonaságának terveit

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell kijelentette, hogy az uniónak nincs sem hatalma, sem kapacitása a kötelező sorkatonaság bevezetésére, ez a tagállamok hatáskörébe tartozik.

Josep Borrell a Népszava tudósítójának, Halmai Katalinnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió nem tervez ilyen intézkedést, és jelenleg hadsereggel sem rendelkezik, amely ezt megvalósíthatná. Halmai Katalin a Twitter-oldalán és más platformokon is beszámolt a főképviselő nyilatkozatáról.

A téma aktualitását az adta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a brüsszeli csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatóján említette meg az állítólagos terveket, amelyek azonban hivatalos formában nem léteznek. Szijjártó a találkozón elismerte a feszült hangulatot, de megjegyezte, hogy a vita középpontjában nem a kötelező sorkatonaság állt, hanem Magyarország döntése, amellyel blokkolta az Európai Békekeret 6,5 milliárd eurós részét, ami a fegyvervásárlások finanszírozását szolgálta volna, valamint a 14. uniós szankciócsomag elfogadásával kapcsolatos álláspontja.

Szijjártó Péter Genfben, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlésén kifejtette, hogy az ukrajnai háború egyik súlyos következménye a nemzetközi szervezetek átpolitizálása, ami a magyar kormány szerint rendkívül veszélyes. A miniszter szerint a válságokra kizárólag akkor adhatók sikeres válaszok, ha az intézkedések a szakmaiságon és a józan észen alapulnak. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a pandémia idején Magyarország sikeresen kezelte a helyzetet, mivel nem politikai vagy ideológiai alapon közelítette meg a problémát, hanem felhasználta a tudósok teljesítményét, így az EU egyik leggyorsabb és legsikeresebb oltási kampányát folytathatta le.

A miniszter hozzátette, hogy Magyarország hamarosan átveszi az EU soros elnöki tisztségét, és ebben az időszakban két stratégiai egészségügyi célja van. Az egyik egy európai kardiovaszkuláris stratégia és akcióterv előkészítése, a másik pedig egy új európai transzplantációs stratégia kidolgozása, tekintettel arra, hogy a koronavírus-járványt követően 25 százalékkal csökkent a szervdonációk száma.

Orbán Viktor miniszterelnök a közös uniós hadsereg ötletéről nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy: „Nem akarjuk, hogy valaki más dönthessen a mi katonakorú fiataljaink bevetéséről, ide-oda vezényléséről.”