Johannes Hahn nem látogatja meg a magyar határkerítést

Az Európai Unió költségvetési biztosa, Johannes Hahn nem tervezi, hogy megtekintse a magyar déli határszakaszt, ellentétben azzal, amit Varga Mihály pénzügyminiszter állított. Hahn a következő többéves EU-keretbüdzsé kapcsán tárgyal majd Budapesten.

Varga Mihály korábban az Indexnek nyilatkozva említette, hogy Hahn biztos úr látogatása a határnál elősegíthetné az Európai Bizottság anyagi részvételét a határkerítés fenntartásában. A magyar déli határvédelem költségei évente hétszázmilliárd forintot is meghaladhatnak, így a magyar állam számára hasznos lenne az uniós támogatás.

Azonban a Szabad Európa szerint Hahn biztos a Bizottság illetékes szóvivőjén keresztül cáfolta a magyar pénzügyminiszter értesüléseit. A biztos június második felében valóban ellátogat Budapestre, de kizárólag az EU következő többéves keretköltségvetéséről való tárgyalás céljából.

A bizottság közleménye szerint Hahn biztosnak nem áll szándékában a határtérségbe utazni. Varga Mihály a döntésre reagálva Facebook-oldalán fejezte ki csalódottságát, de reményét fejezte ki a további egyeztetések iránt, hátha mégis lehetőség nyílik a határkerítés megtekintésére.

Varga hangsúlyozta, hogy a Schengeni határról van szó, ahol több ezer magyar határőr és rendőr dolgozik éjjel-nappal azért, hogy az Európai Unió területére senki ne lépjen be illegálisan.

: Szabad Európa