Javier Milei kormányának első kabinetátalakítása

Öt hónapos kormányzása során Javier Milei argentin elnök elfogadta Nicolás Posse kabinetfőnök lemondását, és Guillermo Francos belügyminisztert nevezte ki helyére. A változások a társadalomban kialakult feszültségek és a gazdasági reformok akadályoztatása közepette történtek.

Javier Milei argentin elnök hétfő este bejelentette Nicolás Posse kabinetfőnök lemondását, amit a kormányzat által tervezett mélyreható gazdasági reformok okozta társadalmi feszültségek és a kabineten belüli nézeteltérések előzményeztek. Posse távozását követően Guillermo Francos, az aktuális belügyminiszter került a kabinetfőnök pozíciójába, aki az elnöki rendszerű Argentínában a legmagasabb rangú miniszter, és az egyetlen, aki politikailag felelős a parlament előtt.

A kormány a közösségi oldalon ismertetett közleményében hangsúlyozta, hogy Dr. Guillermo Francos feladata az intézmény politikai erejének megerősítése lesz. Francos korábban Argentína képviselője volt az Amerika-közi Fejlesztési Banknál, és fontos szerepet töltött be Javier Milei választási kampányában. A kormányzati program, amely privatizációt és a gazdaság deregulációját tartalmazza, és amelynek célja a pénzügyi megszorítások révén a gazdasági válság megfordítása, Francos vezetésével folytatódik.

A kabinetátalakítás időzítése különösen érzékeny Javier Milei számára, mivel a reformok kongresszusi akadályokba ütköznek, és az államkötvények, valamint a helyi valuta árfolyamának emelkedése stagnálásnak tűnik. Nicolás Posse jövőbeli kormányzati szerepéről a következő napokban várható bejelentés.

Luis Caputo gazdasági miniszterrel együtt Posse volt az a kulcsfigura, aki a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott adósságtárgyalásokon vett részt. Milei által szorgalmazott gazdasági reformok közé tartozik az állami vállalatok privatizációja és olyan pénzügyi megszorító intézkedések bevezetése, amelyek célja a súlyos gazdasági válság és a magas infláció kezelése.