Jászapáti választási kampány: előre kitöltött szavazási segédletek terítéken

Egy olvasó jelezte, hogy Jászapátiban a Fidesz jelöltjei mellett ikszekkel ellátott szavazási segédleteket osztottak ki, amelyeket a választók magukkal vihetnek a szavazófülkébe június 9-én. A segédletek arra buzdítják a lakosokat, hogy a Fidesz valamennyi, azaz mind a 8 jelöltjére adják le szavazatukat, és kiemelik, hogy Jászapáti jövőbeli fejlődésének záloga Pócs János polgármesterjelölt, valamint a mögötte álló kormányzati háttér.

Jászapátiban az alpolgármesteri tisztséget betöltő ifjabb Pócs János három független jelölttel szemben indul a választáson. A városban a polgármesteri szék 2010 óta fideszes kezében van; az első ciklusban az idősebb Pócs János, országgyűlési képviselő töltötte be ezt a pozíciót.

A 444.hu olvasói fotókat kapott arról, hogy a jászapáti postaládákba szavazási segédletet dobott a Fidesz. A fotókon az látszik, hogy egy választási szavazólapra emlékeztető papírlapon mutatják meg, hogyan kell szavazni a polgármester- és a képviselőválasztáson. Az iksz mindenhol a fideszes jelölt, illetve a kormánypárti polgármesterjelölt neve mellé van behúzva.

A 444 által megkérdezett Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője szerint kisebb településeken gyakori ez a típusú kampányolás, és nem számít jogellenesnek a segédlet szavazófülkébe való bevitele, kivéve, ha azt ottfelejti a szavazó. Ifjabb Pócs János, a fideszes polgármester-jelölt a Telex-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a segédlet és annak használata teljesen jogszerű, és hozzátette, hogy „Jászapáti az elmúlt évtizedben a Jászság egyik legdinamikusabban fejlődő városa lett. A mögöttünk lévő kormányzati háttérrel ez így is fog maradni a jövőben is. A városunk további fejlődéséhez szükség van a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjeire is, akiket a szavazási segédletben kiemeltünk”.

A cikk írásakor még vártunk a Nemzeti Választási Bizottság és Ifj. Pócs János válaszára a témában.