Illegális gyógyszerkereskedelem a járvány alatt

Magyarországon a koronavírus-járvány idején illegális gyógyszerkereskedelem folyt, ahol a gyanútlan magyarokat átverték, és nem engedélyezett gyógyszereket árultak az interneten. A Tapolcai Járási Ügyészség vádat emelt egy 59 éves pápai férfi és élettársa, valamint egy szintén 59 éves győri férfi ellen, akik 2021-ben ivermectin hatóanyag-tartalmú gyógyszereket kínáltak eladásra.

A vád szerint a győri férfi szerezte be a gyógyszereket az interneten, míg társa a tapolcai, majd a pápai otthonából, szintén online értékesítette azokat. Az eladók magukat természetgyógyásznak, néha belgyógyásznak kiadva hirdették a termékeket egy közösségi oldalon keresztül.

A vádlottak jelentős hasznot realizáltak az illegális tevékenységből, dobozonként 5000 forintot keresve. A pápai férfi továbbá kuruzslás vétségével is megvádolták, mivel szakképzettség nélkül adott tanácsokat a gyógyszerek szedésével és adagolásával kapcsolatban, valamint egyéb egészségügyi problémák kezelésére is.

A győri férfi esetében pénzmosás bűntettének gyanúja is felmerült, mivel az illegális tevékenységből származó pénzt külföldi pénzintézetnél vezetett számlájáról kriptovaluta-szolgáltatást nyújtó cégekhez utalta. Az ügyészség a vádiratban börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást, valamint vagyonelkobzást javasolt mindkét férfi esetében, az élettársnál pedig felfüggesztett börtönbüntetést kért. A bűncselekményből származó csaknem 8,5, illetve 23,3 millió forint erejéig vagyonelkobzásra tett indítványt a Tapolcai Járásbíróságnak.