Ma már egy startupnak is sokkal többet kell felmutatni

A Hiventures Zrt. átalakulása után Hradszki László, az új vezérigazgató szerint a startup ökoszisztéma ma már egészségesebb, de a forrásszerzés szempontjából néhány évvel ezelőtt könnyebb volt.

A Hiventures Zrt. piacfejlesztő szerepét betöltve jelentősen hozzájárult a hazai kockázati tőkepiac kialakulásához. Hradszki László, a társaság új vezérigazgatója szerint a Nemzeti Tőkeholding színre lépésével bekövetkezett átalakulás után itt az ideje a perspektíva váltásának. A Hiventures hét év alatt több mint 3000 projektet bírált el, 440 befektetést hajtott végre, és mintegy 250 ötletfázisban lévő vállalkozást indított el, összesen közel 62 milliárd forint értékben.

A Hiventures kezdeti célja a hazai startup piac katalizálása és megszilárdítása volt, amelyhez erős állami szerepvállalásra és finanszírozásra volt szükség. A korábban finanszírozási hiányokkal küzdő hazai ökoszisztémában ma már több a szereplő és a tudás.

A Hiventures átalakulásának oka az üzletágak sajátosságai és a piaci igények változása volt. A társaság kezdetben kizárólag startupok finanszírozásával foglalkozott, majd később a nagyobb cégek tőkefinanszírozását is megkezdte. A két terület eltérő működése miatt 2024 tavaszától a Hiventures kizárólag kockázatitőke finanszírozással foglalkozik, míg a Focus Ventures az érettebb vállalatok tőkebefektetésével.

A Hiventures jelenlegi fő feladata a portfólió értékének növelése és a piaci igények folyamatos monitorozása. A társaság nem mond le az új befektetésekről sem, elsősorban társfinanszírozóként, de akár egyedüli befektetőként is keresi a kiemelkedő képességű és ambiciózus startup alapítókat.

Az állami szerepvállalás a startup szektorban továbbra is szükséges, hiszen az innováció ösztönzése és finanszírozása érdekében szerte a világon jelentős állami forrásokat fordítanak erre a területre. A Hiventures csak ott vállal szerepet, ahol a piac gyengélkedik, és célzottabb állami szerepvállalásra van szükség.

Négy-öt évvel ezelőtt könnyebb volt startupnak lenni, mivel a finanszírozás könnyebben elérhető volt. Azonban a jelenlegi környezetben a startupoknak többet kell felmutatniuk ahhoz, hogy finanszírozást vagy új ügyfeleket szerezzenek.

A Hiventuresnél nincs egzakt adat arra vonatkozóan, hogy hány startupnak kell sikeresnek lennie ahhoz, hogy a finanszírozó jól járjon. Az EU-ban az állami programok gyakran EU forrásokból származó grantek formájában valósítják meg a korai fázisú startup finanszírozást, közvetlen megtérülés helyett a közvetett pozitív hatásokra és az innováció támogatására összpontosítva.

A mesterséges intelligencia (MI) az uralkodó trendek közé tartozik, és a Hiventuresnél is több MI-vel foglalkozó startup keresi fel a társaságot. A MI-ben rejlő potenciál miatt várhatóan több nyertes lesz ezen a területen, mint a blockchain esetében volt.

NÉVJEGY

Hradszki László több mint 20 éve van jelen a kockázati- és magántőke szektorban. A Hiventures-nél 2016-tól 2024-ig vezérigazgatói tanácsadóként és az igazgatóság tagjaként tevékenykedett. Korábban a 3TS Capital Partners-nél partnerként, a Euroventures-nél befektetési menedzserként, valamint a Hungarian Innovative Technologies Fundnál ügyvezető igazgatóként dolgozott.