Hat strandon kifogásolható minőségű vizet találtak

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint hazánk természetes fürdővizeinek 94%-a jó vagy kiváló minőségű, azonban hat strandon kifogásolható a víz minősége.

A 2020-2023. évi adatok alapján 283 természetes fürdővíz volt nyilvántartva Magyarországon, ebből 177 kapott kiváló, 52 jó, 10 tűrhető minősítést, míg 6 a kifogásolt kategóriába esett. Ezek a dunakeszi Duna-parti strand, a gárdonyi Tini Strand, a makói Maros Kalandpart, a nyíregyházi Sóstó Tófürdő, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand.

A nem besorolható kategóriába 28 olyan fürdőhely került, melyek többsége új strand, így még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, néhány strand pedig nem üzemelt a 2023. évi szezonban.

A fürdővizek minősítését a szennyvíz eredetű baktériumok száma határozza meg, amelyet négy év alatt legalább 16 alkalommal vizsgálnak. Az értékelés során figyelembe veszik a vízminőség ingadozását is, így megállapítható a szennyezés kockázata. A kiváló vagy jó minőségű fürdővizek esetében ez a kockázat nagyon alacsony, míg a kifogásolt minőségűeknél gyakoribb a biztonságos fürdőzéshez szükséges feltételek hiánya.

A kifogásolt, illetve nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők fokozottan vannak kitéve hányással, hasmenéssel járó megbetegedéseknek, valamint szem- és fülgyulladás kockázatának.

A nagy tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – strandjainak többsége kiváló kategóriájú.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok fürdővizeinek 85,4 százaléka kiváló. A legjobb minőségű vizek a tengerek és a hidegebb édesvizek. A magyarok által kedvelt úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Bulgária tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizei legalább 94 százalékban kiválóak 2023-ban.

Az NNGYK szerint a kijelölt természetes fürdőhelyeket évente négyszer szemrevételezéssel és laboratóriumi úton is megvizsgálják. Ezeknél a vizeknél a szennyvíz eredetű baktériumok számát figyelik, négy év legalább 16 eredménye alapján értékelnek, így az ingadozást is figyelembe veszik.

Az NNGYK arra is felhívta a figyelmet, hogy a fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet elsőre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el.

A hazai fürdővizek állapotát és az egyes strandok aktuális vízminőségét az NNGYK honlapján lehet követni.