Választási kisokos: hány szavazólapot kapunk, és miért ilyen sokat?

Úgy tűnhet, mintha a kormány egyszerűsítette volna a választók dolgát azzal, hogy az EP- és önkormányzati választást egy napra tették, de a választólapok számának megértése mégis összetett feladat. Június 9-én a választók helyzetüktől függően változó számú szavazólapot kapnak, és néhány helyen akár nyolc különböző szavazólapot is a kezükbe vehetnek.

A megyei jogú városokban élők három szavazólapot kapnak, amelyeken a polgármesterre, a helyi körzeti egyéni képviselőre, valamint az európai parlamenti listára szavazhatnak. Amennyiben a választó részt vesz a nemzetiségi választáson is, további három szavazólapot kap, így összesen hat szavazólapot kell majd kitölteniük.

A fővároson kívüli tízezer lakos alatti falvak és városok, valamint a tízezer lakos feletti, de nem megyei jogú városok lakói alapesetben négy szavazólapot kapnak. Ezek a polgármesteri, az egyéni képviselői, az európai parlamenti és a vármegyei listás szavazólapok. Ha valaki nemzetiségi szavazó is, akkor a szavazólapok száma itt is nő, összesen hét szavazólapot kell kitölteniük.

A fővárosiak a legtöbb szavazólapot kapják: öt különböző szavazólapot kell kitölteniük, amelyek között szerepel a főpolgármesteri, a fővárosi listás, a kerületi polgármesteri, a kerületi képviselő-testületi és az európai parlamenti szavazólapok. Amennyiben valaki a fővárosban nemzetiségi választó is, úgy három további szavazólapot kap, így összesen nyolc szavazólapot kell majd kezelniük.

Azoknak, akik külképviseleten, levélben vagy csak az EP-választásra terjedő átjelentkezéssel szavaznak, csupán egy szavazólapot kell kitölteniük. Az első napon 7200 levélszavazatot adtak le a külképviseleteken a Magyarországon vagy más uniós tagállamban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok az európai parlamenti választásra. A levélben szavazók május 15-ig kérhették felvételüket a névjegyzékbe, és több mint 102 ezren kérték postai kézbesítést, míg több mint 24 ezren a levélcsomag személyes átvételét igényelték. A szavazási levélcsomagokat június 7-ig munkanapokon, és június 9-én a külképviseleteken vehetik át személyesen. A válaszborítékot bárhonnan ingyen feladhatják postán, amelynek június 9-én 19 óráig kell megérkeznie az NVI-hez, vagy térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve, a beérkezés határideje ilyenkor a külképviseleti szavazás vége. Emellett a válaszboríték leadható Magyarországon, bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodában a szavazás napján, valamint bármely külképviseleten a szavazást megelőző két hétben, munkanapokon. A Nemzeti Választási Iroda a szavazólapok különböző színű keretekkel való megkülönböztetésével próbálja megkönnyíteni a választók és a szavazatszámlálók dolgát.