A gyorskaja már luxuscikk?

Egy friss felmérés szerint az emberek háromnegyede luxusnak tartja a gyorskaját, ami miatt csökkenhet a gyorséttermek népszerűsége. Az Economist által 1986 óta évente vizsgált Big Mac-index alapján az élelmiszerárak emelkedése érintette a gyorséttermeket is. Magyarországon a Big Mac ára 2022 elején 1545 forintról 2060 forintra nőtt, és az elmúlt két évben akár 2285 forintot is elérhetett.

Az Egyesült Államokban a gyorséttermi árak az elmúlt 10 évben szintén jelentősen megemelkedtek. A LendingTree felmérése szerint a válaszadók 78%-a luxusnak tartja a gyorsétel vásárlását, mégis 75% hetente legalább egyszer gyorsétteremben étkezik. Ugyanakkor 62% próbálja csökkenteni a gyorséttermi étkezések számát az árak miatt.

A válaszadók 65%-át "sokkolta" a gyorséttermi számlák magassága az elmúlt fél évben. A felmérésben részt vevő amerikaiak 75%-a úgy gondolja, hogy az otthoni étkezés olcsóbb, mint a gyorsétteremben való étkezés, és 67%-uk szerint a gyorséttermeknek olcsóbbnak kellene lenniük, mint az otthoni étkezés.