A kormány háborús plakátjai félelmet kelthetnek a gyerekekben

A közterületeken megjelenő HÁBORÚ feliratú plakátok aggodalmat válthatnak ki a gyerekekben, különösen ha nincs lehetőségük kérdéseik megvitatására – figyelmeztet Stáhly Katalin gyermekpszichológus.

Az RTL Híradó riportja szerint a Fidesz háborús plakátjai országszerte elárasztották a közterületeket, és gyakran az oktatási intézmények bejárataihoz is elhelyezték őket. A diákokat nemcsak az iskolába érkezéskor, hanem az ablakon keresztül is a HÁBORÚ felirat fogadja.

Stáhly Katalin szerint a gyerekek számára nehéz feldolgozni a vizuális információkat, amelyekkel találkoznak, és ez félelmet és számos kérdést válthat ki belőlük. A pszichológus hozzátette, hogy azok a gyerekek, akik meg tudják beszélni ezeket a kérdéseket szüleikkel vagy tanáraikkal, jobb helyzetben vannak.

Azonban azok a gyerekek, akik nem kapnak kielégítő válaszokat, bizonytalanság- és félelemérzést, valamint frusztrációt élhetnek meg. Stáhly Katalin kiemelte, hogy fontos lenne figyelembe venni nemcsak a plakátok elhelyezését, hanem azt is, hogy milyen tartalmat közvetítenek, különösen az iskolák közelében.

Piliscsabán a KDNP-s polgármester is kifogásolta, hogy a helyi iskola bejáratánál a gyerekeket ez a felirat fogadja. A Fidesz kommunikációs igazgatója azonban a polgármester lépését a bátorság hiányaként értékelte az állami rádióban.

A Klebelsberg Központ, amely az iskolákat fenntartja, nem reagált arra a kérdésre, hogy problémásnak találják-e az iskolákhoz kihelyezett háborús plakátokat, és ha igen, akkor jelezték-e ezt a Fidesznek.