Újabb leletek Pompejiben: gyerekgraffitik a múltból

A Vezúv vulkán kitörésekor elpusztult Pompeji városában újabb régészeti felfedezésre bukkantak: a kutatók gladiátorokat és más jeleneteket ábrázoló szénrajzokat találtak, amelyeket valószínűleg gyerekek készítettek.

A pompeji régészeti park egyik részén, az I’Insula dei Casti Amanti területén kerültek elő a rajzok, amelyek egy hosszú falon helyezkednek el. A rajzok között gladiátorok mellett labdázó figurák, egy vadászjelenet vaddisznóval, fekvő bokszolók és kézfejek körvonalai is megtalálhatók.

Gabriel Zuchtriegel, a régészeti park igazgatója szerint a rajzokat egy vagy több gyermek alkothatta, akik az udvaron játszhattak a Vezúv pusztító kitörése előtt. A pszichológusokkal közösen arra a következtetésre jutottak, hogy a gyerekek valószínűleg nem más képek alapján rajzolták a gladiátorokat és vadászokat, hanem saját élményeiket örökítették meg. Feltételezhető, hogy szemtanúi lehettek az amfiteátrumban zajló erőszakos eseményeknek.

A régészek a rajzok mellett két emberi maradványt is felfedeztek egy olyan házban, amely a vulkánkitörés idején feltehetően éppen átfestés alatt állt.

Pompeji romjait a 16. században fedezték fel, az első ásatásokat 1748-ban végezték el, és azóta számos egyedülálló lelet került napvilágra. Nemrégiben egy jól megőrzött, freskókkal díszített báltermet is feltártak a régészek. Bár már a 16. században felfedezték Pompeji romjait, és az első hivatalos ásatások 1748-ban kezdődtek, máig rengeteg a feltáratlan lelet.