Meloni elutasítja az európai szélsőjobb egyesülését

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke kijelentette, hogy nincs kilátásban a konzervatív pártok közötti unió, és csak az egyes ügyek mentén való együttműködést tartja lehetségesnek a két európai parlamenti frakció között.

Az olasz kormányfő Trentóban, a Népszava tudósítása alapján számolt be álláspontjáról, amely szerint nem támogatja a szélsőjobboldali pártok összefogását. Az egyesülés lehetősége azután merült fel, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) frakció kizárta a német Alternative für Deutschland (ADF) képviselőit, ami lehetővé tette volna a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés és az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládja közötti közeledést.

A két frakció közötti együttműködést azonban nehezíti, hogy az ECR atlantista alapokon áll és támogatja Ukrajnát, míg az ID nem, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is kijelentette, hogy csak az előbbi csoporttal hajlandó együttműködni.

Meloni ódzkodik a Le Pen vezette frakcióval való egyesüléstől, mivel a francia politikus nagyobb képviselőcsoportot vinne magával, ami felveti a vezetés kérdését, és az olasz miniszterelnök nem kíván új kihívóval szembenézni.

Le Pen az olasz sajtóban szólította fel Melonit az összefogásra, amire az olasz miniszterelnök elutasítóan reagált.

A Fidesz és Orbán Viktor számára ez a helyzet nem ígér jót, hiszen jelentős győzelmet kellene aratniuk az EP-választáson ahhoz, hogy Meloni egyáltalán fontolóra vegye a Fidesz ECR-be való felvételét. Orbánék oroszpárti álláspontja miatt több ECR-képviselő jelezte már, hogy kilépne a frakcióból, ha a Fidesz csatlakozna hozzájuk.

Végül, ha az ECR és az ID közötti szövetség mégis létrejönne, a vezetői pozíció vagy Le Pen, vagy Meloni kezében lenne, ami szintén korlátozná a magyar kormányfő mozgásterét.