A GVH vizsgálhatja a Vodafone-felvásárlást

Az Európai Bíróság döntése értelmében a tagállami versenyhivatalok, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is, utólagosan vizsgálhatnak fúziókat, még akkor is, ha a helyi szabályozás ezt korábban nem tette lehetővé. Egy közigazgatási perben hozott ítélet kötelezi a GVH-t, hogy vizsgálja meg a Vodafone és a 4iG állami hátszelű felvásárlását, amelyet a kormány korábban nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított.

A GVH-t Ilyés Márton, korábbi momentumos politikus, és két polgármesterjelölt társa perelte be, és a bíróság ítélete alapján a hivatalnak kötelessége lesz a vizsgálatot lefolytatni. A GVH korábban nem látta szükségesnek a vizsgálatot, és a kormány által 2013 óta érvényben lévő szabályozás értelmében nem is vizsgálhatta volna az ügyletet.

Az Európai Unió Bíróságának egy francia kábeltévés cég összeolvadása kapcsán hozott ítélete jelentős változást hozott, amely kimondja, hogy a helyi versenyhivataloknak lehetőségük van utólagos vizsgálatra, ha a piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanúja merül fel. Ez a precedens már alkalmazásra került Belgiumban is, ahol a belga versenyhivatal egy nagyobb iparági ügyben kezdett vizsgálódni.

A Vodafone és a 4iG ügylete kapcsán felmerült, hogy a 4iG 117 településen, köztük Dunaújvárosban, Veszprémben, Gödöllőn és Vácon is, monopolhelyzetbe került, ami hátrányosan érintheti a vezetékes telekommunikációs piac előfizetőit, összesen háromszázezer embert, ami a teljes piac csaknem tizede. A kormány eddig gyakran minősített ügyleteket nemzetstratégiai jelentőségűvé, de az uniós döntés nyomán a GVH mostantól vizsgálhatja ezeket az ügyleteket, ha erre közigazgatási perben hozott ítélet kötelezi.

A GVH azonban nem tervezi saját kezdeményezésre a korábban nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített ügyletek vizsgálatát. A Szabad Európa megkeresésére a GVH azt közölte, törekednek a konzisztens jogalkalmazásra, de minden esetben vizsgálják az időközben bekövetkezett változásokat is.

Ilyés Márton az üggyel kapcsolatban azt mondta, több mint száz településen szembesülhettek a helyiek azzal, hogy „egy új monopólium elkezd durván árat emelni”. Szerinte az egész, a nemzetstratégiai címszó alatti kivételezés jelensége maga „a teljes körű gazdaságszabályozási önkény intézményesítése”. „Ez a mostani precedens arra is példát ad, hogy a NER versenykorlátozásra felépített gazdasági hátországa lebontható jogállami eszközökkel” – mondta.

A néhány év alatt a szinte a semmiből felépült 4iG az Orbán-rendszer egyik csúcsvállalata. Mára ennél a cégnél fut össze szinte minden, ami az Orbán-kormánynak üzletileg fontos a távközlésben, az informatikában és a védelmi iparban. A 4iG hátteréről a Direkt36 írt részletesen.

A Vodafone-t az állam és a korábban Mészáros Lőrinchez kötődő 4iG úgy vásárolta meg, hogy az állam 49 százalékos, a magáncég 51 százalékos tulajdonos lett, de a 4iG a saját része megvételéhez állami kezességvállalással kapott hitelt. Vagyis a teljes vételár mögött közpénz áll, miközben az azóta már 4iG-vel fuzionált cég többsége nem is az államé. Az ügyletet ráadásul egy egyik napról a másikra hatályba lépett 2013-as törvénymódosítás nyomán nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánították, ami egyebek mellett a versenyhivatali eljárást is ellehetetlenítette.

Az Európai Unió Bírósága által hozott új, precedensértékű ítélet szerint, akkor sem lehet lényegesen rosszabb helyzetbe hozni a fogyasztókat egy olyan felvásárlással, ami rombolja a versenyt, ha a kormány közérdeknek nyilvánítja. A GVH-nak a vizsgálat során nem lesz túl sok mozgástere, mivel döntése indoklásának összhangban kell lennie a korábbi, hasonló ügyekben hozott iparági döntésekkel.

Tavaly márciusban viszont két francia kábeltévés cég összeolvadása ügyében egy új, precedensértékű ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága, írja a lap. Az uniós bíróság kimondta, hogy ha utólag felmerül a piaci erőfölénnyel való visszaélés, akkor utólagosan vizsgálható maga a felvásárlás is. Miután a GVH a precedensítélet ellenére sem sietett a vizsgálattal, Ilyés Márton volt momentumos politikus és két társa tavaly nyáron bejelentést tett a GVH-nál, hogy vizsgálják meg a Vodafone-felvásárlás versenyre gyakorolt hatásait.

Nem akarásnak nyögés a vége: a versenyhivatal hosszas procedúra után nemet mondott a beadványra. A döntést Ilyésék közigazgatási perben támadták meg, és azt idén tavasszal meg is nyerték. Vagyis perrel sikerült rávenni a GVH-t, hogy végezze el a feladatát, az érdemi versenyhivatali vizsgálatot a Vodafone 4iG-s felvásárlása ügyében.