Francia katonai oktatók érkezhetnek Ukrajnába

Az ukrán hadsereg legfelsőbb parancsnoka, Olekszandr Szirszkij bejelentette, hogy aláírta azokat a dokumentumokat, amelyek lehetővé teszik francia katonai oktatók érkezését az ukrán kiképzőközpontokba.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg legfelsőbb parancsnoka hétfőn közölte, hogy aláírta azokat a papírokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a francia katonai oktatók jöjjenek oktatni az ukrán katonai kiképzőközpontokba. Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban osztotta meg örömét Franciaország kezdeményezésével kapcsolatban, miután Sebastien Lecornu francia védelmi miniszterrel videókapcsolaton keresztül tárgyalt.

A parancsnok abban reménykedik, hogy a francia kezdeményezés más országokat is ösztönözni fog arra, hogy hasonló módon nyújtsanak segítséget Ukrajnának. Azonban az ukrán védelmi minisztérium egy később kiadott „pontosításban” azt mondta, hogy Kijev már február óta érdeklődik a külföldi kiképzőket fogadó projekt iránt, és jelenleg is folynak a tárgyalások Franciaországgal és más országokkal is.

Korábban Emmanuel Macron már kijelentette, hogy készen áll francia katonákat küldeni Ukrajnába, és a francia katonai személyzet által tartandó helyszíni kiképzés része ennek az elképzelésnek.