Angliában dolgozó magyaroknak kedvező hírek a font sterling erősödéséről

A font sterling többhavi csúcs közelében maradt az euróval szemben, és új kéthavi csúcsot ért el a dollárral szemben, ami a Bank of England kamatcsökkentési várakozásainak eltolódása és a befektetők növekvő kockázati étvágya miatt történt.

A brit font továbbra is erős maradt az euróval és a dollárral szemben, köszönhetően a Bank of England (BoE) kamatcsökkentési várakozásainak és a befektetők növekvő kockázati étvágyának. A BoE döntései jelentős hatással vannak a valuta értékére, és jelenlegi pozíciója támogatja a fontot.

A piacok figyelme ezen a héten a globális inflációs adatokra összpontosul, amelyek kulcsfontosságú információkat szolgáltathatnak a kamatlábakra vonatkozóan. Különös figyelem irányul Németország és az euróövezet inflációs mutatóira, valamint az Egyesült Államok személyi fogyasztási kiadásainak árindexére, melyet a Federal Reserve előnyben részesít.

A font sterling árfolyama 1,2768 dollár volt, korábban elérve az 1,2783 dolláros szintet, ami március 21. óta nem látott fonterőt jelent. Az euróval szembeni értéke 0,14%-kal emelkedett 85,14 penny/euróra. Ez azt jelenti, hogy az euró árfolyama csökkent a fonthoz képest.

Az elemzők szerint az erős szolgáltatási infláció és más gazdasági mutatók eltolják a BoE első kamatcsökkentését augusztusra. Ez megerősíti azt a nézetet, hogy a monetáris politika nem fogja akadályozni a font sterling további erősödését.

A pénzpiacok novemberre teljes mértékben egy 25 bázispontos monetáris lazítást áraznak be, szeptemberre pedig 60%-os eséllyel számítanak erre. Augusztusra nézve ez az esély 40%.

A forint erősödik a brit fonttal szemben, csak ma 0,6%-os erősödést látunk, a font 449 forint 80 fillérbe kerül, tehát sikerült átvinni a 450-es szintet.

Francesco Pesole, az ING stratégiai elemzője szerint a font jelenleg drágának tűnik az euróval szemben. Ők augusztusi kamatcsökkentést várnak.

A július 4-i brit parlamenti választások várhatóan nem lesznek jelentős hatással a brit értékrendre. Mindkét nagy párt - a Munkáspárt és a konzervatívok - hangsúlyozza a költségvetési szabályok betartását.

Rishi Sunak miniszterelnöknek tömeges lemondásokkal kell szembenéznie saját pártján belül, ami politikai bizonytalanságokhoz vezethet.