Ferenc pápa és a meleg férfiak szemináriumba való felvételéről szóló megjegyzései

Ferenc pápa sértő megjegyzéseket tett a meleg férfiak szemináriumba való felvételével kapcsolatban egy zárt ajtós megbeszélésen, amelyet római püspökökkel folytatott. A 87 éves katolikus egyházfő a múlt hét folyamán tartott találkozón fejtette ki véleményét, amely szerint bár fontos mindenkit befogadni, a meleg férfiak felvétele kettős életet kockáztathat. Ferenc pápa állítólag a „frociaggine” kifejezést használta, ami egy vulgáris olasz szó, és nagyjából „buziságnak” vagy „buzeránsnak” fordítható, és az olasz nyelv egyik legdurvább szava a témára.

A megbeszélésen részt vevő egyik meg nem nevezett püspök szerint a pápa ezt a szót tréfaként használta, azonban ez zavart keltett a jelenlévők között. Néhányan úgy vélik, hogy Ferenc pápa talán nem is volt tisztában a kifejezés sértő jellegével.

Ferenc pápa kedden bocsánatot kért, amiért a püspökökkel folytatott megbeszélésen sértő kifejezést használt a homoszexuálisokra. Mint mondta, „soha nem állt szándékában megsérteni a melegeket”. Matteo Bruni, a vatikáni sajtóiroda igazgatója kiemelte, hogy a pápa „bocsánatot kér azoktól, akiket sértett a kifejezés használata. Ahogyan Ferenc pápa többször is kijelentette: »Az egyházban mindenki számára van hely. Senki sem értéktelen, senki sem felesleges, mindenkinek van helye«”.

Az Olasz Püspöki Konferenciában (CIE) egy ideje napirenden van a téma, hogy megnyissák az utat a melegek felé, hogy ők is papi pályára léphessenek. A legutóbbi konferencián, ahol ezt tárgyalták, a híradások szerint külön kikérték Ferenc pápa véleményét a kérdésről. Erre a katolikus egyház feje állítólag ellenérzéseit fejezte ki és úgy fogalmazott, hogy így is sok volt már a „frociaggine”.

A püspökök már korábban, novemberben döntöttek arról, hogy a szexualitásukat nem megélő meleg férfiak felvételt nyerhetnek a szemináriumokba, azonban a pápa nem támogatta ezt a döntést, és végül megvétózta azt.

Ez a helyzet különösen meglepő, tekintettel arra, hogy Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta igyekezett befogadóbb hangnemet ütni meg az LMBTQ+ közösség felé a nyilvános nyilatkozataiban. Emlékezetes, hogy nem sokkal a megválasztása után rögtön úgy nyilatkozott: „Ki vagyok én, hogy ítélkezzek?” Tavaly októberben például arra utalt, hogy az egyház áldását adhatná az azonos nemű párokra, mert szerinte nem lehetnek „olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak.” Megjegyezte viszont, hogy ettől még objektíven bűnösnek tartják az azonos neműek kapcsolatát.

A BBC beszámolója szerint a pápa a melegekről olyan durva szóhasználattal beszélt, amely még arra is hatással lehet, ami az utóbbi időkben jellemezte a témához való viszonyát. Több forrás megerősítette, hogy a pápa a meleg férfiak papi pályára lépésének lehetőségét elutasítva azt mondta, a katolikus egyházban már így is túlságosan jelen van „a melegség levegője”. Egyes beszámolók szerint a pápa azt is kijelentette, a melegeket ki kellene rúgni a papneveldékből, függetlenül attól, bármilyen módon is kifejezték-e szexuális irányultságukat.

A Vatikán közleményében továbbá kiemelte, hogy Ferenc pápa korábban többször is kijelentette: „Az egyházban mindenkinek van helye! Senki sem haszontalan, senki sem felesleges, mindenkinek jut hely”.