Bejutási küszöb fölött Romániában az RMDSZ

Tovább emelkedett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett európai parlamenti jelöltlista támogatottsága az INSCOP közvélemény-kutató legfrissebb felmérése szerint.

Az INSCOP által végzett felmérés, melyet május 20-25. között telefonos módszerrel végeztek, azt mutatja, hogy a pártpreferenciájukat megjelölő válaszadók 6 százaléka támogatja a „magyar összefogás” listáját az EP-választáson. Ez az arány áprilisban 5,1, márciusban pedig 3,9 százalék volt.

A romániai EP-választásokon a PSD és a PNL közös jelöltlistája vezethet 43,7 százalékkal, míg a második helyen az AUR végezhet 17,5 százalékkal. Az EP-mandátumra esélyes további pártok között szerepel a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a PMP és az FD által létrehozott ADU 14,1 százalékkal, valamint Diana Sosoaca független szenátor SOS Romania nevű pártja, amely 4,4 százalékon áll.

A részvételi arányok tekintetében rekordra számíthatunk, hiszen a választási részvételt ígérők aránya 62,9 százalékra emelkedett az áprilisi 59,2 százalékról. Az előző, 2019-es EP-választáson a részvételi arány 51,7 százalék volt.

Azoknak a válaszadóknak a pártpreferenciája alapján, akik biztosra ígérték részvételüket, a PSD-PNL közös lista 44,3 százalékos eredményre számíthat, míg az ADU 16,8 százalékkal a második helyen végezhet. Az AUR 14,1 százalékkal a harmadik, az RMDSZ pedig 5,8 százalékos eredményre számíthat. Az SOS Romania 4,7 százalékos eredménnyel közelítheti meg a választási küszöböt a részvételt biztosra ígérő választók körében.