Nem a WC-papír lesz a sláger, ha ismét a feje tetejére áll a világ

A koronavírus-járvány idején megtapasztalhattuk, hogy a megszokott életünk gyökeresen megváltozhat, ezért nem ördögtől való felkészülni a legrosszabb eshetőségekre. A WC-papír helyett érdemes más alapvető élelmiszereket és ivóvizet, valamint olyan apróságokat beszerezni, amelyek megkönnyíthetik vagy akár meg is menthetik az életünket, és fontos tudni, kik azok a prepperek.

A koronavírus-járvány alatt a boltok polcai üresedtek ki bizonyos árucikkek hiánya miatt, és az emberek komoly aggodalommal keresték a legkelendőbb termékeket, mint a palackozott víz, a konzerves élelmiszerek és a WC-papír. A pandémia miatt sokan felkészültek a legrosszabb forgatókönyvekre, ami visszagondolva abszurdnak tűnhet, de a mondás szerint jobb félni, mint megijedni.

Jelenleg nincsen tudomásunk arról, hogy újra járvány miatt kellene otthonainkba zárkóznunk, de a világban zajló háborúk és fegyveres konfliktusok nagyobb hatással lehetnek a jövőnkre. Magyarországot jelenleg nem fenyegeti közvetlen veszély, annak ellenére sem, hogy a szomszédos Ukrajnában háború zajlik.

A britek a legrosszabbra készülnek

A briteknél a kormány javaslatokat tett a lakosok felkészültségére, Rishi Sunak miniszterelnök pedig arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia és Európa „a legveszélyesebb éveiben jár”. A kormányzat ajánlásai közül kimaradtak bizonyos elemek, amelyek árvíz, tűzvész, új egészségügyi világjárvány vagy atomháború esetén segíthetik a túlélést.

Ez kerüljön a kosarába, ha felkészült akar lenni!

Robert Handfield professzor szerint az energiaellátás biztosítása lehet az egyik legfontosabb dolog, ha a közüzemeltetés leáll, és sok háztartás megengedheti magának, hogy beszerezzen egy generátort. Emellett a láncfűrész is hasznos lehet tüzelőanyag felaprításához vagy a romok eltakarításához. Az N95-ös arcmaszkok is fontosak lehetnek védekezésre, és a brit kormányzati weboldal, a preparat.campaign.gov.uk célja, hogy az emberek tisztában legyenek a helyi kockázatokkal. A sürgősségi készletek listáján szerepel a palackozott víz, a dinamós zseblámpa, a nedves törlőkendők, a tartós élelmiszerek, az elsősegély-készlet, a tartalék elemek és az akkumulátorok.

Magyarországon is készülnek az armageddonra a prepperek

Magyarországon is vannak, akik felkészülnek a lehetséges katasztrófákra, és halmozzák fel a túléléshez szükséges élelmet, vizet és eszközöket. Őket preppereknek nevezik, és olyan túlélőfelszerelést készítettek össze, amelyek egy háború vagy természeti katasztrófa esetén is életben tartják őket. Magyarországon több civil kezdeményezés is van, mint például a Magyar Felkészülők Egyesülete vagy a Magyar Prepper és Önvédelmi Fórum, és több Facebook-csoport és YouTube-csatorna is létezik, ahol tanácsokat adhatnak egymásnak a felkészülők.

A tudatos felkészülés és önképzés elengedhetetlen a túléléshez, és nem célszerű mindenki előtt felfedni, hogy mivel vagyunk felszerelkezve, hogy ne váljunk célponttá.