Kötelező sorozás Európában: viták és elutasítások

Európában a kötelező katonai szolgálat kérdése újra napirendre került az ukrajnai háború hatására, de több ország vezetői, köztük a román miniszterelnök és a magyar külügyminiszter is határozottan elutasítják az ötletet.

A román kormányfő, Marcel Ciolacu kijelentette, hogy kizárja a kötelező katonai szolgálat bevezetését Romániában, emlékeztetve arra, hogy fiatalabb korában ő maga is agrármunkát végzett a seregben töltött ideje alatt. Ciolacu szerint ma már nem lehet az embereket erre kötelezni, és csak egy fizetett önkéntes szolgálat lenne elfogadható. Nicolae Ciuca, a Nemzeti Liberális Párt vezetője és a szenátusi elnök is az önkéntes katonai szolgálat mellett érvelt, hangsúlyozva, hogy a kötelező szolgálat logisztikai hátterének újraépítése jelenleg nagyon nehéz lenne.

Az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber felvetette, hogy minden uniós tagállamban térjen vissza a kötelező sorkatonaság, amit várhatóan az Európai Parlament új képviselői fogják megvitatni.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Brüsszelben kifejtette, hogy elfogadhatatlannak tartja a kötelező európai sorkatonaság bevezetésére irányuló javaslatokat. Szijjártó szerint ezek az ötletek csak további pusztítást és áldozatokat eredményeznének, és kijelentette, hogy a magyar kormány nem fogja hagyni, hogy magyar fiatalokat küldjenek az ukrajnai háborúba. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kötelező sorozás bevezetésével a közép-európai, így a magyar fiatalokat is be akarják sorozni a háborúba, amit Magyarország határozottan elutasít.