Kongatják a vészharangot Európában, Moszkva ismét olyat tett, ami gyanakvásra ad okot

Az Európai Unió elítélte Oroszországot, amiért a határjelző bójákat mozgatták a Balti-tengeren, ami sértheti az érintett Észtország területi integritását. Európa hosszú távú biztonságának érdekében azonban saját védelmi képességeinek fejlesztésére van szükség.

Az orosz védelmi minisztérium egy rendelettervezetet hozott nyilvánosságra, amely a tengeri határok áthelyezését javasolta a Finn-öbölben található orosz szigetek és a Kalinyingrád enklávéja körül. A tervezet részletei nem voltak azonnal világosak, de a finn vizekre és a Kalinyingrádhoz közeli litván területekre is kiterjedhetnek a változtatások. Lettország tisztázást sürget, míg Litvánia a Kreml szándékos provokációjára figyelmeztet. Az EU elfogadhatatlannak tartja az orosz lépéseket, de kérdéses, hogy katonai erő nélkül mennyire veszik komolyan az oroszok az európai politikusokat.

Donald Trump volt amerikai elnök kijelentései után megkongatták a vészharangokat Európában, amikor egy kampánygyűlésen kijelentette, hogy Oroszországot arra fogja ösztönözni, hogy „azt tegyen, amit csak akar” azokkal az országokkal szemben, amelyek nem teljesítik védelmi kötelezettségeiket.

A Foreign Policy szerzője felveti a kérdést, hogy vajon Európa képes-e megvédeni magát, tekintettel arra, hogy az európai államok védelmi képességei nem mutatnak jelentős növekedést az ukrajnai orosz invázió óta. Európai tisztviselők retorikája élesebbé vált, és aggodalmak merültek fel a NATO kölcsönös védelmi záradékának tesztelésével kapcsolatban.

Az európai védelmi erők felállítására irányuló erőfeszítések jelentős akadályokba ütköznek. A NATO európai tagállamai nem értenek egyet a biztonsági problémák szintjében és mibenlétében. A balti államok és Lengyelország számára Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt, míg más országok számára távoli probléma, és az illegális migráció jelent nagyobb kihívást.

A nukleáris fegyverek szerepe is kérdéses. Ha a nukleáris elrettentés megbízható, akkor egyes államok hagyományos haderejüket is elhanyagolhatják. Azonban ha a nukleáris elrettentés megbízhatóságában kételkedünk, akkor a hagyományos erők rugalmasságára lesz szükség.

Az Egyesült Államok biztonsági garanciái miatt az európai integráció mögötti biztonsági impulzus megszűnt, de az Egyesült Államok elkötelezettségével kapcsolatos kétségek ösztönzést adhatnak az európaiaknak, hogy hatékonyabban mozgósítsák gazdasági és katonai potenciáljukat.