Észak-Korea sikertelen műholdfellövése

A Sky News észak-koreai állami hírügynökségre hivatkozva jelentette, hogy Észak-Korea legújabb kísérlete egy felderítő katonai műhold felbocsátására kudarcba fulladt, miután a hordozórakéta felrobbant a fellövés után.

A rakéta a repülés első szakaszában felrobbant, és a dél-koreai vezérkari főnökök szerint a fellövés után két perccel már a tengerben találták meg a törmelékét. A rakéta Észak-Korea egy északnyugati tartományából, az ország repülési központjából, Tongcsang-ri területéről indult dél felé, a Sárga-tenger felett. A fellövés hírére Japán az okinavai lakosoknak menedéket keresésre szólító figyelmeztetést adott ki, de ezt hamar visszavonták, amikor kiderült, hogy a rakéta nem fog átrepülni a szigetország felett.

Az NHK japán köztévé szerint az első vizsgálatok a nemrég kifejlesztett motor hibájára utalnak, de a védelmi minisztérium még vizsgálja az esetet, és próbálja megállapítani, hogy milyen típusú műholdról lehetett szó. A japán védelmi minisztérium a felvételek alapján arra következtetett, hogy a narancssárga lángok a folyékony üzemanyag kigyulladását jelezhetik, amely Észak-Korea és Kína határánál világította meg az éjszakai eget.

Észak-Korea korábban jelezte a Japán kormány felé, hogy június 4-e előtt terveznek valamit fellőni, és bár korábbi kísérleteik közül több is kudarcot vallott, novemberben sikeresen felbocsátottak egy hasonló felderítő műholdat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006-ban hozott szankciókat Észak-Korea ellen, amelyek korlátozzák a katonai eszközök beszerzését. Kim Dzsongun nemrég Oroszországba látogatott, ahol Vlagyimir Putyin segítséget ígért a műholdfejlesztésben, de nem ismert, hogy ez milyen formában valósul meg, és hogy ez befolyásolja-e az ENSZ szankcióit.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) közleménye szerint a gyaníthatóan műholdat hordozó rakétát nem sokkal este 11 óra előtt észlelték, és két perccel később darabjaira hullva, törmelék formájában észlelték az ország vizeinek felszínén. A kilövésre azt követően került sor, hogy hétfőn Szöulban Jun Szogjol elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök és Li Csiang kínai miniszterelnök háromoldalú csúcstalálkozót tartott, és megerősítették elkötelezettségüket a Koreai-félsziget békéjének előmozdítása mellett. A csúcstalálkozó során Jun és Kisida is sürgette Észak Koreát, hogy vonja vissza a kilövési tervet.

Bármilyen ballisztikusrakéta-technológiával végrehajtott indítás megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát, és aláásná a regionális és globális békét és stabilitást – mondta Jun dél-koreai elnök a találkozó előtt. Észak-Korea tavaly novemberben sikeresen pályára állította első katonai kémműholdját, és Kim Dzsongun észak-koreai vezető megfogadta, hogy 2024-ben három ilyen objektumot állít pályára.