Emmanuel Macron Németországban: Európa meghalhat

Emmanuel Macron francia elnök a háromnapos németországi látogatásán többször is szóba hozta az autoriter hajlamú pártok előretörésének veszélyét, az európai kihívásokat és az Oroszország által jelentett fenyegetést. Macron szerint az EU-t külső és belső ellenségek fenyegetik.

Vasárnap érkezett meg Németországba a francia államfő, Frank-Walter Steinmeier német elnök meghívására, hogy részt vegyen a 24 év után elsőként Németországban megrendezett elnöki találkozón. A vasárnap és keddi programnapok hivatalos találkozókkal teltek, melyek során Steinmeierrel és Olaf Scholz német kancellárral is tárgyalt. Macron vasárnap és hétfőn is tartott beszédet, előbb az európai parlamenti választásokról és a demokrácia helyzetéről, utóbb pedig az EU jövőjéről beszélt.

A francia elnök a német demokrácia 75. évfordulóján Berlinben hangsúlyozta a francia–német kapcsolatok fontosságát, amelyeket Európa szívének nevezett, és amelyek elősegítik Európa előrelépését. Macron szerint Európa léte veszélyben van, mivel számos belső és külső ellenséggel néz szembe, köztük az orosz agresszióval, amely visszahozta a háborút Európába, valamint a klímaváltozással és annak gazdasági következményeivel. A belső ellenségek között a nacionalista pártokat említette, amelyek szerinte a demokrácia létjogosultságát kérdőjelezik meg.

Macron szerint a demokráciák veszélyben vannak, és az emberek gyakran elfelejtik, hogy a demokráciáért minden nap meg kell küzdeni. Az autoriter rendszerek vonzerejét és a nacionalizmus, valamint a szélsőséges eszmék terjedését is kritizálta. A francia elnök szerint, ha a nacionalista pártok lettek volna hatalmon a koronavírus-járvány vagy az orosz invázió idején, akkor nem lennének vakcinák, nem jött volna létre az európai helyreállítási terv, és Európa megosztott lenne, Ukrajnát pedig magára hagyták volna.

Drezdában, az Európa nap ifjúsági fesztiválján Macron arra szólított fel, hogy Európának önállóbbá kell válnia és saját válaszokat kell kidolgoznia a zöldátállás, a mesterséges intelligencia és az európai védelem terén. Az uniós költségvetés megduplázását javasolta, amit közös hitelfelvételből vagy a meglévő eszközök felhasználásával lehetne finanszírozni. Kiemelte, hogy az EP-választásokon való részvétel fontos az autoriter hajlamú pártok visszaszorításához, és ezzel kapcsolatban Magyarországot negatív, Lengyelországot pedig pozitív példaként említette.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált Macron hétfői, Drezdában tartott beszédére, melyben a francia elnök az autoriter veszéllyel kapcsolatban negatív példaként Magyarországot említette. Gulyás kijelentette, hogy „Magyarországnak még Brüsszelből is pecsétje van arról, hogy az igazságszolgáltatása teljesen független”, és ezt a tényt Macronnak is tiszteletben kell tartania. Hozzátette, hogy szerinte ennek köszönhetően szabadították fel a Magyarországnak járó uniós költségvetési források nagy részét. Gulyás elvárja, hogy a francia elnök az európai parlamenti választási kampány utolsó szakaszában is tartsa tiszteletben ezeket a tényeket, és ne tegyen vitássá olyan kérdéseket, amelyeket még a brüsszeli bizottság is egyértelművé tett.