Elon Musk dollármilliárdokkal állítaná meg korábbi szövetségeseit

A Tesla-vezér, Elon Musk mintegy hatmilliárd dollárt gyűjtött össze egy nemrég bejelentett új finanszírozási forma, a Series B segítségével olyan célokra, amelyekkel lépéskényszerbe hozhatja korábbi szövetségeseit az OpenAI-nál.

Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó startupja, az xAI 6 milliárd dollárt gyűjtött össze, hogy felgyorsítsa korábbi cégénél, az OpenAI-nál lévő egykori szövetségeseivel szembeni kihívás kezelését – írja a Bloomberg. Néhány hónappal ezelőtt Musk szerződésszegésre hivatkozva beperelte a ChatGPT-t készítő OpenAI start-upot – amelynek alapítója volt – és annak vezérigazgatóját, Sam Altman, mert szerinte a cég felhagyott eredeti küldetésével, és nem az emberiség javára használja a mesterséges intelligencia fejlesztését.

Elon Musk válaszként elindította az OpenAI ChatGPT riválisát, a Grok nevű programot, amelyet az X.com-on, a korábban Twitter néven ismert közösségi hálózaton képeztek ki és integráltak bele. Eddig ez volt a leglátványosabb terméke az xAI munkájának, amelyet olyan vezetők irányítanak, akik korábban az Alphabet Inc. DeepMind, a Microsoft Corp. és a Tesla Inc. vállalatnál szereztek tapasztalatot.

Elon Musk harca a technológia felgyorsításával

Az xAI a napokban bejelentette az új B sorozatú finanszírozást (Series B), amelynek célja termékei piacra juttatása, valamint az infrastruktúra-fejlesztés és a jövőbeli kutatás felgyorsítása. A vállalat a blogjában közöltek szerint a forrásokat első termékeinek piacra dobására, fejlett infrastruktúra kiépítésére és a jövőbeli technológiák fejlesztésének felgyorsítására használja majd fel.

A milliárdos azt közölte az X-en, hogy a cég pénzbevétel előtti értékelése 18 milliárd dollár volt. A Sequoia Capital és az Andreessen Horowitz mellett pedig olyan neves kockázati tőkebefektetők támogatták a forrásbevonást, amely az egyik legnagyobb az iparágban. A Microsoft mintegy 13 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, míg az Amazon mintegy 4 milliárd dollárt fektetett az Anthropicba.