Donald Trump növekvő népszerűsége a kriptopénz világában

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a kriptopénz piacán, miután portfóliója rövid idő alatt meghaladta a 10 millió dollárt, amit egy nevéhez köthető mémkriptó rali eredményezett.

Az Arkham blokkláncelemző cég jelentése szerint Donald Trump kriptoeszköz-állománya rövid időre elérte a 10 millió dolláros értéket. Ezt a jelentős növekedést a TRUMP tőzsdei jelzéssel ellátott MAGA mémkriptó okozta, amely május 27-én elérte a 13,24 dolláros történelmi csúcsot. Trump 579 290 TRUMP tokent tart, amelynek értéke körülbelül 6,79 millió dollár, továbbá a tárcájában 463 441 ethereum (1,84 millió dollár) és 1 millió MAGA VP (MVP) token is található, összesen körülbelül 509 ezer dollár értékben.

A mémcoin értéke 53%-kal nőtt az elmúlt héten, miután Trump nyilatkozatot tett a kriptopénzekkel kapcsolatban, kifejezve pozitív és nyitott hozzáállását az új és virágzó iparághoz. Május 25-én tett nyilatkozatát követően a TRUMP token értéke jelentősen megugrott. Emellett május 21-én a Trump 2024 kampány egy adománygyűjtő oldalt is elindított, ahol a támogatók kriptovalutában adományozhatnak.

A MAGA kriptopénz augusztusban indult azzal a céllal, hogy az amerikai veteránok és a gyermekek védelmére szolgáljon adománygyűjtő eszközként. Bár a projekt a volt elnök nevét viseli, hivatalosan nem kötődik Donald Trumphoz.

Az elmúlt hetek híráramlása alapján a befektetési szakma és a politika nagyágyúi is kiemelten figyelik a kriptopiacot, hedge fundok, alapok, bankok teszik bele portfólióikba a kriptoeszközöket, a korábbi amerikai elnök, Donald Trump pedig kriptopárti jelöltként pozícionálja magát. Fizetőeszközként egyáltalán nem bizonyítottak a kripto”pénzek”, befektetésként viszont már a legnagyobb pénzügyi cégek is elfogadják azokat. Nehéz már egy kézlegyintéssel elintézni ezt a piacot, aminek az értéke mostanra közel 2600 milliárd dollárra nőtt.

A bitcoin már több mint ötször akkora, mint a legnagyobb piaci értékű német részvény, az SAP, és a sorban második legnagyobb kriptoeszköz, az ethereum sem kicsi, kétszer akkora, mint az SAP, értéke 460 milliárd dollár.

Ezek már akkora méretek, ami mellett a profi befektetők sem mehetnek el szó nélkül. Egyre nagyobb az intézményi érdeklődés, főleg, mióta piacon vannak a spot bitcoin ETF-ek. A 25 legnagyobb hedge fund közül már 13-nak a portfóliójában van bitcoin ETF, ezek közül a legnagyobb a Millennium Management, aminek 2 milliárd dollárnyi a kitettsége.

A következő nagy kör kriptoeszközökben most jöhet, ugyanis az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a spot bitcoin ETF-ek után jóváhagta a spot ethereum ETF-ek elindítását is. Ez globális jelentőségű esemény, mivel az Egyesült Államok a világ legnagyobb ETF-piaca, és amerre ez a piac mozog, arra más régiók befektetési alap piacai is követik. Olyan nagy iparági szereplők indíthatnak tőzsdén kereskedett alapokat, mint a VanEck, a Franklin, a Grayscale, a Fidelity, Bitwise, az ARK Invest, a BlackRock, az Invesco vagy a Galaxy. Az SEC lépése annak is újabb jele, hogy a kripto ETF-ek iránti növekszik a befektetői étvágy, ez pedig az alaptermékek, az ethereum és más coinok árfolyamát is húzhatja felfelé.

Közben egyre közelebb vagyunk a novemberi amerikai elnökválasztáshoz, és a lehető legmagasabb szinten is szóba kerültek a kriptoeszközök: Donald Trump, aki korábban ellenezte a kriptopénzeket, most egy friss bejegyzésben már egészen másképp fogalmazott. A volt elnök kijelentette, hogy pozitívan és nyitottan áll a kriptovaluta-iparhoz, szerinte az Egyesült Államoknak vezető szerepet kell játszania ezen a területen, a második hely nem elfogadható. Ezzel Trump egyértelműen kriptopárti jelöltként pozícionálja magát. A kriptoközösségben sokan arra számítanak, hogy Trump esetleges győzelmével meredeken emelkedhet a kriptoeszközök árfolyama.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ