Donald Trump első büntetőperének végső szakasza

Ma döntő nap következik Donald Trump számára, hiszen az első büntetőpere a záróbeszédekkel ér véget, és az esküdtszék megkezdi a tanácskozást, hogy eldöntsék a volt elnök bűnösségét.

Donald Trump korábbi amerikai elnök első büntetőperének hetedik hete lehet az utolsó, ahol a védelem és a vád záróbeszédeit követően az esküdtszék visszavonul, hogy ítéletet hozzanak. A tárgyalás New York-i állami bíróságon zajlik, és a novemberi elnökválasztás előtt ez lehet az egyetlen ítélet, ami Trump ügyeiben születik. A politikus ellen összesen 88 vádpontban indult négy büntetőeljárás, és az aktuális tárgyalás április 15-én kezdődött.

Trumpot üzleti iratok hamisítása, a kampányfinanszírozási szabályok megsértése, a választás befolyásolása és adócsalás vádjával állították bíróság elé. A vádak szerint ő és ügyvédje, Michael Cohen, jogi kiadásként kezeltek egy 130 ezer dolláros fizetést, amit állítólag Stormy Danielsnek adtak, hogy ő titokban tartsa a 2006-os viszonyukat. Ezen kívül Trump további 150 ezer dollárt fizethetett Karen McDougalnak, és 30 ezer dollárt egy korábbi portásnak, hogy ne beszéljen egy állítólagos házasságon kívüli gyermekről. Cohen ezekért a cselekedetekért 420 ezer dollárt kapott Trump-tól.

A védelem a záróbeszédben várhatóan Cohen hitelességét fogja támadni, azzal érvelve, hogy a férfi már többször hazudott eskü alatt és saját bevallása szerint lopott is Trumptól. A vád azonban a Trump, Cohen és David Pecker közötti alkuk és tranzakciók bemutatásával próbálja majd meggyőzni az esküdteket arról, hogy Trump egy bűnügyi hálózatot vezényelt a 2016-os elnökválasztás manipulálására.

A bíró, Juan Merchan, az esküdtszéknek adott iránymutatás során ismertetni fogja a vonatkozó jogszabályokat. Az ítélet meghozatalához egyhangú döntés szükséges, így ha csak egy esküdt nem ért egyet, új eljárás indulhat. Trump büntetlen előélete miatt esélyesebb, hogy szabadságvesztés nélkül megússza, de ha ítélet születik, valószínűleg fellebbezés követi.

Trump a közösségi médián keresztül bírálta az ellene folyó eljárásokat, kifogásolva, hogy a vádé lesz az utolsó szó, és a mai eseményeket úgy értelmezte, hogy egy demokraták által kinevezett, Soros által támogatott ügyész által kitalált hamis ügy kerül tárgyalásra. Emellett a Memorial Day alkalmából közösségi oldalán durva üzenetet küldött ellenfeleinek, beleértve a "radikális baloldali, Trump-utáló" bírókat is. Külön megemlítette Lewis Kaplan bírót, aki E. Jean Carroll író rágalmazási ügyeit felügyelte, és Arthur Engoron bírót, aki a New York-i polgári üzleti csalási perében hozott ítéletet, Trumpot több mint 450 millió dollár bírság megtérítésére kötelezve. Trump őrültnek nevezte Engoront, majd üzenetében figyelmeztette Juan Merchan bírót is.