A 13. kerület átalakulása: Új városrész születik Budapesten

Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő kerülete, a 13. kerület hamarosan jelentős változáson megy keresztül, a Futureal Csoport által vezetett városfejlesztési projekt keretében, amely a Corvin Sétányhoz hasonlatos méretű lesz.

Az elmúlt évtizedek során Európa-szerte nagy figyelmet kaptak a komplex városfejlesztési projektek, amelyek a városrészek megújítását célozzák meg. A városrehabilitáció olyan hosszú távú stratégiai folyamat, amely során a városvezetés és az ingatlanfejlesztők együttműködése révén a város számára releváns problémák, mint például a lakhatás, közműellátás, kereskedelmi szolgáltatások, dzsentrifikáció és szociális problémák megoldására törekednek.

A városfejlesztés során nem csak új városrészek jönnek létre, hanem a már elavult, funkciójukat vesztett területek is új életre kelnek. Ilyen például a londoni Docklands, a bécsi Gasometer vagy a budapesti Duna-menti közraktárak átalakítása.

Radványi Gábor, a Futureal-csoport főépítésze szerint a városfejlesztés során a cél az, hogy a már meglévő, elhasznált területeket újítsák fel, és ne új területeket vonjanak be a beépítésbe. A városi életminőség javítása érdekében a közmű-, út-, tömegközlekedési-, szociális-, kereskedelmi- és szórakozási infrastruktúra fejlesztése kiemelt jelentőségű.

A Corvin Sétány projekt sikere után a Futureal-csoport és a Cordia újabb nagyszabású városrehabilitációs projektbe kezd, amelynek keretében a 13. kerület újul meg. A fejlesztés során a cél egy élhető, gyalogosan bejárható városrész létrehozása volt, ahol a lakók mellett a kereskedelem és szolgáltatások is helyet kaptak, pozitívan hatva a környező városrészekre is.

A városfejlesztés során fontos szempont a 15 perces város koncepciója is, amely szerint a lakosoknak a mindennapi élethez szükséges funkciókhoz a szomszédságukban kell hozzájutniuk, ezzel csökkentve a környezeti terhelést. A Marina City projekt esetében a tömegközlekedési kapcsolatot a 3-as metró, az úthálózati csatlakozást pedig a Váci út és a Cserhalom utca tengelye biztosítja, emellett a Duna Plaza közelsége is előnyös a fejlesztés szempontjából.

A tervezés során kiemelt figyelmet kapott a zöld felületek kialakítása és a hősziget-hatás minimalizálása, valamint a Duna közelsége és a Pilis erdőiből érkező friss levegő is fontos szempont volt a projekthelyszín kiválasztásakor.

Képek: Kaiser Ákos/Portfolio

A cikk megjelenését a Cordia támogatta.