Brit gazdasági vezetők a kormányváltás mellett

A brit gazdaságban meghatározó szerepet játszó vállalatok vezetői közös nyilatkozatban szólítottak fel kormányváltásra, dicséretet mondván a Munkáspárt üzletpolitikájára.

A The Times konzervatív napilapban közzétett állásfoglalás 120 aláírója között olyan jelentős vállalatok vezetői és főrészvényesei találhatók, mint a JP Morgan, a Heathrow repülőtér, az Aston Martin, a JD Sports, az Iceland áruházláncok, a Tesco Bank és a WPP. A felhívást Sir Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója is aláírta.

A levél szerzői szerint a brit gazdaság instabilitása, a stagnálás és a hosszú távú összefogott gondolkodás hiánya indokolja a változás szükségességét. Kiemelik, hogy Nagy-Britannia gazdasági erősségének kiaknázásához politikai stabilitásra és következetes gazdaságpolitikára van szükség, amelyek hiányában az ország nem jut hozzá a szükséges szakképesített munkaerőhöz és infrastruktúrához.

Az üzleti vezetők szerint a Munkáspárt már bizonyította, hogy kész együttműködni a magánszektorral, és támogatják a pártot, hogy az ország elérhesse gazdasági potenciálját. Azt szeretnék, ha egy olyan kormány jönne, amely a költségvetési fegyelem mellett a hosszú távú növekedési stratégiát is elősegíti, és ösztönzi az innovációt és beruházásokat a digitális és fizikai tőke, valamint a szakképzési rendszer fejlesztése érdekében.

A brit üzleti szektor vezetőinek közös állásfoglalása reményét fejezi ki, hogy másokat is meggyőznek a változás szükségességéről, és hogy a brit gazdaság túllép az elmúlt évtized stagnálásán.

A közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt jelentős előnnyel rendelkezik a Konzervatív Párttal szemben. A YouGov felmérése alapján a Munkáspárt a voksok 44 százalékát szerezné meg, míg a Konzervatív Párt csak 22 százalékra számíthatna. Rishi Sunak miniszterelnök a választásokat a vártnál korábban, július 4-re tűzte ki, ami általános meglepetést keltett.

A Munkáspártot 2020 áprilisa óta irányító Keir Starmer hétfőn tartotta első beszédét, mióta május 22-én Rishi Sunak miniszterelnök bejelentette a választás időpontját. Starmer szerint a párt iránya rendkívül sokat változott, pozitív irányba – a YouGov kutatása szerint a brit válaszadók 35 százaléka gondolja így, 30 százaléka szerint egyáltalán nem változott, további 15 százalékuk pedig változott, de a rossz irányba.

Starmer kampányidőszakba vágott bele elégedetten, annak ellenére, hogy pártján belül az Izrael és Hamász közötti háború miatt megjelentek törésvonalak. Ráadásul elődje, a pártból kitaszított Jeremy Corbyn is egy körzetben ráindul a Starmer irányításával egyfajta Tony Blair-i, harmadikutas, neoliberális fordulatot vevő párt jelöltjére.

A levél aláírói nem konkrét szakpolitikai ígéretek miatt támogatják a jelenleg ellenzéki pártot, hanem mert szerintük Starmer pártelnök és Rachel Reeves árnyék-pénzügyminiszter stabilitást hozna a vállalatoknak és a gazdaságnak. Ezzel egyébként azt lehet feltételezni, hogy Starmer a Munkáspárt klasszikus baloldali, munkásokra és szakszervezetek érdekeire épülő gazdaságpolitikája helyett a vállalatok felé fordul. Ugyan hétfői kampánynyitó beszédében Starmer szocialistának és progresszívnek vallotta magát, de párton belüli kritikusai szakpolitikai nézetei miatt már régóta egy Tony Blair 2.0-hoz hasonlítják – leszámítva az 1997 és 2007 közötti miniszterelnök karizmáját.