Tétényi-fennsík megújulása: birkák a fővárosi kirándulóhelyen

Az Európai Unió LIFE pályázatának támogatásával a Budapest szívében fekvő Tétényi-fennsík természetvédelmi területe megújulhat, és a tervek szerint a legelő birkák is hozzájárulhatnak az őshonos fajok életterének helyreállításához.

Az Európai Unió LIFE pályázatának Biológiai sokféleség kategóriájában elnyert 1,4 milliárd forintos támogatással Budapest három természetvédelmi célra kívánja fordítani a forrásokat: az óbudai Mocsáros és az Őrmezei rétek védelmére, valamint a Tétényi-fennsík rehabilitációjára. A fennsíkon a szemét eltakarítása, az invazív növények visszaszorítása, a vízmegtartás javítása és a legeltető természetkezelés bevezetése is szerepel a tervek között.

A Femina cikke kiemeli, hogy a Tétényi-fennsík, mely a Kamaraerdő mellett helyezkedik el, és mintegy 300 hektáron terül el, kevéssé ismert, pedig a főváros védelme alatt álló 130 hektáros része kiváló kirándulóhely. A fennsíkon található tanösvény a Memento Park mögötti parkolóból indul, és a területen körülbelül 400 növényfaj, köztük 45 védett vagy fokozottan védett faj található. A tanösvényt 2005-ben jelölték ki, és 2011-ben a védett területek száma tovább nőtt.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a Telexnek nyilatkozva elmondta, hogy az őshonos fajok életterének regenerálódásához szükség van az idegenhonos, invazív fa- és cserjefajok visszaszorítására. Ezt a célzott irtás és cserje-visszaszorítás mellett a legeltetés visszahozásával is tervezik megvalósítani. Ennek eredményeképpen a jövőben a túrázók legelő birkákkal is találkozhatnak a Tétényi-fennsíkon.