Benjamin Netanjahu tragikus hibának nevezte a palesztin civilek halálát

Legkevesebb 45 palesztin vesztette életét a Gázai övezet déli határán található Rafah városában a vasárnap esti izraeli légicsapásban. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte, hogy tragikus hibát követtek el a támadással. Egy kialakult tűzharcban az izraeli hadsereg megölt egy egyiptomi katonát, ami tovább fokozza a kialakult feszültséget.

Ahogy az Index beszámolt róla, a vasárnap esti izraeli támadásban több tucat palesztin halt meg és sebesült meg a Gázai övezet déli csücskén, a rafahi menekülttáborban. A gázai egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatok között sátrakban lakó, kitelepített emberek is voltak, és a halottak fele nő, valamint gyermekek és idősebb felnőttek is életüket vesztették. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) jelentése szerint az áldozatok száma legalább 28 halott és több mint 180 sebesült.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „tragikus hibának” nevezte a történteket, és a támadást világszerte elítélték. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kijelentette, hogy az EU-Izrael Társulási Tanácsot össze kell hívni a gázai helyzet megvitatására, és Izraelnek végre kell hajtania a Nemzetközi Bíróság végzését, amely a rafahi offenzíva leállítását írja elő.

Az izraeli hadsereg (IDF) megerősítette, hogy egy egyiptomi katona életét vesztette, és több másik megsebesült a tűzharcban, ami válsághoz vezethet Egyiptom és Izrael között. Az IDF szerint az egyiptomi katonák nyitottak tüzet elsőként, de egyiptomi tisztviselők szerint a lövöldözés izraeli oldalról indult.

Az IDF erői a rafahi hadműveletben behatoltak a Gázai övezetbe, és elfoglalták a rafahi átkelőt, ami feszültségekhez vezetett Izrael és Egyiptom között. Egyiptom csatlakozott Dél-Afrika Izrael elleni petíciójához a hágai bíróságon, lezárta a rafahi átkelőt az egyiptomi oldalon, és szinte teljesen leállította a humanitárius segélyek átengedését területéről az övezetbe.

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a rafahi légicsapás miatt. Az Egyiptom, Katar és Egyesült Államok közvetítésével zajló közvetett tárgyalások Kairóban és Dohában zsákutcába jutottak. A rafahi támadás éles bírálatokat váltott ki az arab országok és Törökország részéről is, Katar pedig aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán és sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek intézkedéseket.

Szemtanúk szerint az izraeli tankok kedden először érték el Rafah központját, és az Al-Avda mecset közelében látták őket. Az IDF anélkül, hogy kommentálta volna az értesüléseket, mindössze annyit közölt, hogy erői továbbra is Rafah térségében tevékenykednek. A helyiek beszámolói szerint az éjszaka folyamán az izraeli haderő légicsapásokkal és harckocsitűzzel támadta a várost. A hétvégi támadás óta legalább további 26 ember vesztette életét. A tankok nyugatnak tartottak és a város nyugati részén található zurubi magaslaton foglaltak állást, ahol rendszeres harcokat folytatnak a Hamász fegyvereseivel. Az izraeliek távirányítású harcjárműveket is bevetettek, legalábbis sem a járművekben, sem azok környékén nem láttak katonákat a helyiek.

Az izraeli offenzíva nemzetközi szinten is bírálatokat váltott ki, még Joe Biden amerikai elnök is felszólalt ellene, ugyanakkor az amerikai államfő azt is felháborítónak nevezte, hogy a háború civil áldozatai miatt a Hágában székelő Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze elfogatóparancsot kért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen. A muszlim országok türelme is fogytán van, kedden már kisebb tűzharc robbant ki a rafahi határátkelőnél az izraeli és az egyiptomi csapatok között. Egyiptom volt az első arab ország, amelyik még az 1970-es évek végén hajlandó volt békeszerződést kötni a zsidó állammal, így a jelenlegi konfliktus különösen aggasztó lehet a régió stabilitása szempontjából.

Az ENSZ szerint Rafah földi pokollá változott, és egyre több ország kéri számon Netanjahut a háború miatt. Az Európai Unióban egy Izraellel szembeni lehetséges szankcióról is tárgyaltak, az ír külügyminiszter szerint először merült fel valós válaszként a háború miatt. Philippe Lazzarini, az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) főbiztosa szerint a támadás képei megmutatták, hogy „Rafah hogyan változott földi pokollá”. A túlélők elmondásai szerint az áldozatok épp lefeküdni készültek, amikor a rakétatámadás ért. William Schomburg, a Vörös Kereszt Nemzetközi Bizottságának gázai delegációjának vezetője arról számolt be, hogy kórházuk „horrorisztikus sérülésekkel” érkező sérülteket fogadott. Az EU külügyminisztereiből álló Külügyi Tanács hétfői ülésén a külügyminiszterek azt vizsgálták, az uniónak milyen felelőssége van, hogy kikényszerítse Izraelt a Nemzetközi Bíróság ítéletének követésére. Az ülés után Micheál Martin ír külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy először merült fel valósan egy Izrael elleni szankció, ami sajtóértesülések szerint legvalószínűbb, hogy az Izrael és az EU közötti kereskedelmi megállapodást felfüggesztése lenne.

Netanjahu a történteket "tragikus balesetnek" nevezte, de hangsúlyozta, hogy nem tervezi a konfliktus lezárását addig, amíg a háború fő célját, azaz a Hamász teljes megsemmisítését el nem érik. Az izraeli vezető fontosnak tartotta kiemelni, hogy az Izraeli Védelmi Erők minden lehetséges intézkedést megtesznek a polgári védelem érdekében. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa Algéria kérésére rendkívüli ülést tartott a rafahi események megvitatására. António Guterres, az ENSZ főtitkára kiemelte, hogy a csapás sok ártatlan civil életét követelte. Volker Turk, az ENSZ emberi jogi főnöke szerint az esemény rávilágít arra, hogy nincs változás Izrael hadviselési módszereiben. Izrael egyébiránt vizsgálatot indított az eset miatt, mivel állításuk szerint ők sem értik, hogy két darab kis méretű robbanófejjel ellátott bomba hogyan okozhatott tűzvihart a becsapódás után.

A keddi döntést követően az ír parlament épülete elé felhúzták a palesztin lobogót is. Norvégia, Írország és Spanyolország miniszterelnökei egymással összehangolva deklarálták, hogy országaik államként ismerik el Palesztinát, mely – az izraeli telepekkel keresztül-kasul átszőtt – Ciszjordániából és Gázából áll, fővárosa pedig az a Kelet-Jeruzsálem, melyet Izrael a „egy és oszthatatlan” Jeruzsálem részeként saját fővárosaként tart számon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben arra figyelmeztetett, hogy még több palesztin fog meghalni, mert a Rafah elleni izraeli támadások megindítása óta teljesen leállították a súlyos betegek és a sebesültek egészségügyi okokból történő kimenekítését az övezetből. A WHO szerint mintegy tízezer embert kellene evakuálni egészségügyi ellátás céljából, több mint hatezer közöttük sérült, nem egészen kétezer pedig súlyos állapotban lévő krónikus beteg. A gázai evakuálások május 8-i leállítása óta a számuk mintegy ezer súlyos beteggel és sebesülttel nőtt.