Belgium Ukrajnának nyújtott katonai segélye

Belgium idén közel egymilliárd euró értékben nyújt katonai segélyt Ukrajnának, beleértve harminc F16-os vadászgépet is, amelyek 2028-ig érkeznek majd meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben tárgyalt Alexander de Croo belga miniszterelnökkel, ahol bejelentették a biztonsági és katonai megállapodást. A szerződés értelmében Belgium legalább 977 millió eurós segélyt biztosít még ebben az évben Ukrajnának, és a következő tíz évben is garantálja a folyamatos támogatást.

A megállapodás részletei között szerepel, hogy Belgium 2028-ig összesen harminc darab F16-os vadászgépet küld Ukrajnának, melyek közül az elsők már az idei évben megérkeznek és bevethetők lesznek. Az ukrán pilóták már hónapok óta zajló kiképzése biztosítja, hogy képesek legyenek a gépek hatékony használatára. Ezzel szemben Svédország felfüggeszti a Gripen vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításának tervét, hogy lehetővé váljon az F-16-os amerikai harci gépek ukrajnai hadrendbe állítása.

A támogatás nem csak a vadászgépekre terjed ki, hanem modern páncélozott járművekre, a légierejük és légvédelmi szükségleteik kielégítésére, tengeri biztonságra, aknamentesítésre, tüzérségi lőszerekre és katonai kiképzésre is. Belgium emellett elkötelezte magát az ukrán védelmi iparral való együttműködés mellett, támogatja Ukrajna békeformuláját, részt vesz az Oroszországgal szembeni szankciók alkalmazásában és az agresszor felelősségre vonásában.

A két ország a hírszerzés, kiberbiztonság és dezinformáció elleni küzdelem terén is elmélyíti együttműködését. Belgium támogatja Ukrajna EU- és NATO-tagságának jövőbeni elérését is.

Zelenszkij köszönetet mondott a belga miniszterelnöknek és az ország lakóinak az Ukrajnának nyújtott megingathatatlan és hosszú távú támogatásért. A svéd védelmi miniszter, Pal Jonson kijelentése, miszerint a koalíció többi országa sürgette őket, hogy várjanak a Gripen rendszerrel, és összpontosítsanak az F-16-os rendszer bevezetésére, tovább erősíti Belgium szerepét az ukrán védelmi képességek növelésében.