Balatoni lakhatási támogatás: jelentős források a helyi munkaerő számára

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet településein dolgozó állami, önkormányzati és közösségi szolgáltatásokat nyújtó munkaerő számára jelentős lakhatási támogatást terveznek. A Balaton Fejlesztési Tanács ülésén tárgyalt előterjesztés szerint szolgálati lakások létrehozására 4,5 milliárd forint áll rendelkezésre, melynek célja a régióban dolgozók megfelelő lakhatási lehetőségeinek biztosítása.

Az új szolgálati lakásokba jegyzők, pedagógusok, egészségügyi és rendvédelmi dolgozók költözhetnek majd. A rendelkezésre álló forrásból 3 milliárd forint a járásközpontok, míg 1,5 milliárd forint a többi település számára érhető el. További 375 millió forint tartalékkeretként áll rendelkezésre pályázati túligény esetén, valamint a lakhatási program előkészítő tanulmányai számára, míg 125 millió forint a projekt menedzselési feladataira van fenntartva.

A szakemberek kiemelték, hogy a balatoni ingatlanárak drasztikus emelkedése miatt a helyi jövedelmi viszonyok nem teszik lehetővé az ingatlanok megfizetését. A térség népességmegtartása és az állandó lakosok vonzása érdekében elengedhetetlen a lakhatási feltételek javítása.

Támogatási lehetőségek

A támogatás keretében új, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások létrehozását, valamint meglévő önkormányzati épületek felújítását és korszerűsítését támogatják. Nem támogatható önállóan a környezetrendezés, előkészítési és tervezési tevékenységek, közműcsatlakozások kiépítése, közbeszerzési eljárások, projektmenedzsment költségei és a szolgálati lakások felszerelése. Kötelező tevékenységek közé tartozik a fák ültetése, műszaki ellenőr igénybevétele, energiahatékonysági intézkedések alkalmazása, azbesztmentesítés, valamint a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása.

A pályázó települések a projekt elszámolható költségeinek 60-80 százalékát igényelhetik, az egy lakásra jutó maximális támogatás pedig új építésű ingatlan esetén 40 millió forint, meglévő épületben kialakított lakás esetén 30 millió forint lehet.

Támogatási keretek

Járásszékhely települések minimum 50 millió forint, maximum 600 millió forint közötti támogatást igényelhetnek, míg a nem járásszékhely települések minimum 20 millió forint és maximum 300 millió forint közötti összeget kaphatnak. Az elszámolható négyzetméterár új építésű ingatlan esetén 800 ezer forint, meglévő épületben kialakított lakások esetén pedig maximum 600 ezer forint négyzetméterenként.

Az önkormányzatok használati díjat állapíthatnak meg a szolgálati lakásokra, és a kötelező fenntartási időszak 10 év. A pályázatokat a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet 179 településének helyi önkormányzatai nyújthatják be 2024. április 2-től 2024. november 29-ig.