Öncsonkító papok ősi fegyvereire bukkantak Mexikóvárosban

Mexikóvárosban, a Tlatelolco nevű ősi azték lelőhelyen egy kődobozban rejtőző halomnyi ősi fegyvert tártak fel, amelyeket egy templom romjai között fedeztek fel – számolt be róla az Arkeonews.

A leletek, amelyeket a szakértők 1375 és 1418 közötti időszakra datálnak, több mint 600 éves múltra tekintenek vissza. A régészeti feltárások során összesen 59 zsebkést és 7 obszidiánból készült kést találtak.

Ezek a fegyverek azték papok és más magas rangú tisztviselők számára szolgáltak véráldozatok bemutatására, amelyek során öncsonkításokat hajtottak végre. Gyakori szokás volt a nyelv, fülek, valamint a combok és karok megsebzése, amelyeken keresztül erejüket, bátorságukat és önfeláldozásukat fejezték ki, és az isteneiket kívánták kielégíteni.

A régészek szerint a leletek mindegyike erős szimbolikus jelentőséggel bírhatott az aztékok számára, és valószínűleg kapcsolatban állhattak valamelyik istenükkel. A kutatók reménykednek abban, hogy a leletek alapos tanulmányozása révén többet tudhatnak meg a tlatelolcoi emberek szertartásairól és isteneikről.