Világháborút idéző változások jöhetnek a pénzpiacon

Minden gazdasági ciklusnak megvan a maga devizaháborúja, és a történelem ismétli önmagát, a dollár ereje idén újabb monetáris háborút indíthat el. Az 1920-as években több ország is leértékelte a saját devizáját, hogy visszatérjen az aranyszabványhoz, az 1930-as években pedig versenyképes leértékelésekkel próbálták visszaszerezni az elvesztett jólétet. Johan Gabriels, az iBanFirst regionális igazgatója szerint egyelőre csak Ázsiában található országok tesznek lépéseket a devizájuk összeomlásának ellensúlyozására az amerikai dollárral szemben.

Indonézia májusban emelte meg a kamatlábakat a rúpia támogatása érdekében, míg Japán a devizapiacon közvetlen jenvásárlásokkal próbálkozik. A japán jegybank május eleji két intervenciója 60 milliárd dollárba került, de az egyoldalú beavatkozás hatékonysága kétséges, mivel a korábbi sikeres beavatkozásokat összehangolták a monetáris politikával. Ahhoz, hogy hatékony legyen, az amerikai államkincstárnak is jent kellene vásárolnia, ami jelenleg nem szerepel a tervekben.

A piac attól tart, hogy az erős dollár miatt Ázsiában leértékelődhetnek a versenyképes pénznemek, például a jüan, ami lehetővé tenné Kína számára, hogy visszanyerje versenyképességét. Johan Gabriels szerint azonban a jüan jelentős leértékelésére irányuló felhívások figyelmen kívül hagyják a gazdasági tényeket, mint például Kína jelentős folyó fizetési mérlegtöbbletét, amely a GDP 1-2 százalékát teszi ki.

Sok exportőr nem váltja át nyereségét jüanra, ami jelentős tőkekiáramlást eredményez, és 2023-ban elérte az elmúlt öt év legmagasabb szintjét. A jüan leértékelése csak erősítené ezt a tőkekiáramlást, ami óvatosságra készteti a pekingi kormányt az árfolyam kezelését illetően. Kína a jüant stabilan próbálja tartani a dollárral szemben, anélkül hogy a központi bank devizatartalékaihoz nyúlna.

A Biden-adminisztráció elégedett a jüan árfolyamával, és nem tekinti a folyó fizetési mérleg többletét devizamanipuláció jelének. Johan Gabriels szerint az amerikai kormány tisztában van azzal, hogy a jüanra nehezedő nyomás részben az erős dollárt tükrözi. Amíg az amerikai jegybank nem kezd kamatcsökkentésbe, az erős dollár továbbra is problémát jelent majd Kína és a világ többi országa számára.