Az új MÁP Plusz és a változó állampapír kamatok

Miközben a befektetők figyelmét az újonnan bevezetett Magyar Állampapír Plusz köti le, észrevétlenül csökkentették egy másik állampapír, a kétéves Kincstári Takarékjegy kamatát.

Az új Magyar Állampapír Plusz feltételei között szerepel, hogy az előző konstrukció évi 4,95%-os kamata helyett az új változat már évi 6,73%-os kamatot ígér, sávos kamatozás formájában. Ezzel egy időben az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bejelentette, hogy megszüntetik az Egyéves Magyar Állampapírt, mivel annak 6%-os kamata már nem versenyképes a MÁP Plusz első évi 6,25%-os kamatával.

A változások nem érintik csupán az új MÁP Pluszt és az egyéves állampapírt, hanem a kétéves Kincstári Takarékjegyet is. Ennek kamata a korábbi 6,75%-ról 6,5%-ra csökken, ami valószínűleg az új MÁP Plusz piaci pozíciójának megerősítését szolgálja, tekintettel arra, hogy az új állampapír a második év végén éppen 6,5%-ot fizet. A kétéves Kincstári Takarékjegy új kamatlába június 3-tól lép életbe.

Az új MÁP Plusz továbbra is ötéves futamidejű lesz, ami alatt évi 6,73 százalékos EHM-et kínál a lakossági befektetőknek. A kamatozás változatlanul sávos lesz, az első évben 6,25 százalék, majd fokozatosan emelkedve az ötödik évre eléri a 7,25 százalékot. A befektetőknek érdemes lesz minél tovább megtartani a papírt, hiszen annál magasabb kamatot tudnak elérni.

Az új MÁP Plusz évente egyszer, a kamatfizetést követő öt napban névértéken, vagyis 100 százalékos nettó árfolyamon eladható lesz, ezzel megtartva egyik legnagyobb vonzerejét, a likviditást. A kamatfizetések közötti időszakban pedig a forgalmazók által jegyzett árfolyamon, illetve a Magyar Államkincstárnál változatlan feltételekkel lesz eladható az állampapír. A kamat ugyanolyan sorozatú MÁP Pluszban kerül jóváírásra, így a befektetőknek nem kell külön rendelkezniük annak sorsáról.

A MÁP Plusz megújításával párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP), az új termékre ugyanis már az első évben 6,25 százalékos kamatot kapnak a befektetők, szemben az 1MÁP 6 százalékos éves kamatával. Az új MÁP Plusz a többi lakossági termékhez hasonlóan biztonságos és kiszámítható befektetést jelent.

Az új MÁP Plusz június 3-tól jegyezhető, és a 100 milliárd forintos, N2029/M1 sorozat értékesítésének várható záró időpontja június 28. Ezt követően havonta indít új sorozatokat belőle az ÁKK. Egy sorozatból forgalmazóként maximum 10 millió forintot vásárolhat egy magánszemély, ami új korlátozás, hiszen eddig nem volt vásárlási korlátja a MÁP Plusznak. Az új MÁP Plusz ötéves futamidejű állampapír lesz, az első sorozat lejárta 2029 június 27. A forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Magyar Állampapír Plusz sorozatra, így náluk az üzletszabályzatukban leírtak szerint a MÁP Plusz a futamideje alatt is eladható.