Az oroszok lemondanak az államkötvény-aukcióról

Az orosz pénzügyminisztérium bejelentette, hogy május 29-én nem rendeznek államkötvény-aukciót, amit a pénzpiacok fokozott ingadozása és a piaci helyzet stabilizálásának szükségessége indokol.

A pénzügyminisztérium döntése, hogy május végén nem bocsátanak ki OFZ államkötvényeket, a pénzügyi piacokon tapasztalható fokozott volatilitásra adott válasz. Az intézkedés célja, hogy csökkentse a piaci ingadozások negatív hatásait és elősegítse a pénzügyi stabilitás megőrzését Oroszországban.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok kormánya szabályozási változtatásokat vezet be, hogy támogassa a kubai kis magánvállalkozásokat, lehetővé téve számukra az amerikai bankszámlák nyitását és bizonyos pénzátutalások engedélyezését. A kedden közzétett közlemény szerint Washington célja, hogy erősítse az internetalapú szolgáltatásokat Kubában, és bővítse a helyi lakosság hozzáférését bizonyos pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ezek a lépések részei annak az amerikai törekvésnek, amely arra irányul, hogy enyhítse a kommunista uralom alatt álló kubai gazdasági elszigeteltségét, és elősegítse a magánvállalkozások fejlődését az országban.

Az intézkedések között kiemelkedik az a lehetőség, hogy a kubai kisvállalkozók mostantól amerikai bankszámlát nyithatnak, ami megkönnyíti számukra az Egyesült Államokkal való kereskedelmet és az amerikai piacra való belépést. A pénzügyminisztérium döntése továbbá visszaállítja az úgynevezett 'U-turn tranzakciók' engedélyezését is, amely lehetővé teszi az olyan pénzátutalásokat, amelyek külföldről indulnak és külföldön érnek véget, de tranzitban áthaladnak az Egyesült Államokon.

: Reuters : Reuters